Overheidsvakbonden hervatten acties

©BELGA

De Waalse socialistische overheidsvakbond gaat de resultaten van het interprofessioneel overleg niet afwachten, maar heeft beslist om voort actie te voeren. Dat meldt de CGSP wallonne dinsdag in een persbericht. De andere overheidsbonden stappen mee in de nieuwe acties.

'CGSP wallonne heeft beslist de strijd voort te zetten, en dit zonder de uitslag van het interprofessioneel overleg af te wachten. De stakingsaanzeggingen in de openbare diensten zijn bovendien niet opgeheven en er zijn acties gepland', klinkt het. Zo zullen woensdag militanten in gemeenschappelijk front naar minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) trekken.

De militantenconcentratie, om 11.00 uur, wordt in een apart persbericht bevestigd door de Vlaamse vakbonden uit de openbare sector. Het vakbondsfront wil 'dat de federale regering een ernstige sociale dialoog opstart', klinkt het.

'Concreet vragen we dat de regering rekening houdt met onze terechte argumenten om bepaalde maatregelen uit het federale regeerakkoord aan te passen, terug te schroeven of te schrappen.' Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanval op het pensioen en op het statuut van het personeel in de openbare sector, de stelselmatige afbouw van het personeelsbestand en het snijden in en het schrappen van werkingmiddelen, zeggen de bonden ACOD, FCSOD en VSOA.

De CGSP wallonne eist dat er niet geraakt wordt aan de index, wil een fiscale hervorming die meer is dan een tax shift, wil geen privatiseringen van overheidsbedrijven of -diensten. De bond zegt dan weer wel te vinden te zijn voor overleg of onderhandelen, 'maar niet voor louter het presenteren van alles beslissingen genomen door de autoriteiten'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud