'Overweeg sluiting van de grenzen om Britse variant buiten te houden'

Tijdens de eerste lockdown werd onder meer de grens met Nederland afgesloten. ©ROBIN UTRECHT

Een sluiting van de grenzen laat toe tijd te kopen voor de vaccinaties, zegt biostatisticus Geert Molenberghs.

Nu ook in Ierland het aantal besmettingen met de Britse coronavariant toeneemt, stelt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) voor een sluiting van de grenzen te overwegen.

'Vanuit epidemiologisch standpunt is een sluiting van de grenzen dan een zinvolle maatregel', zegt Molenberghs. 'Dat ligt vooral politiek gevoelig, ook in het kader van de inter­nationale relaties. Maar persoonlijk vind ik, en dan spreek ik niet vanuit de Gems (het officiële experten­comité, red.), dat we het toch moeten overwegen.'

Viroloog Marc Van Ranst schat in Het Laatste Nieuws dat de regels ten vroegste over twee maanden versoepeld kunnen worden - tenzij de politiek anders beslist'.

Een sluiting van de grenzen laat toe tijd te kopen voor de vaccinaties, zegt Molenberghs. 'Want als de nieuwe variant eenmaal binnen is, is het te laat. We moeten alles op alles zetten om dat bij ons te vermijden en te vertragen.' Voor een sluiting van de grenzen staat niemand te trappelen, beseft Molenberghs. 'Maar het gaat hier over het al dan niet buiten houden van een nieuwe variant, en dus een nieuwe epidemie.'

Nederland

Bij onze noorderburen groeit de vrees over de nieuwe variant. Premier Mark Rutte maakte dinsdag bekend dat de lockdown met drie weken verlengd wordt.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) benadrukte dinsdag in de Kamercommissie Gezondheid dat de nieuwe varianten ook voor ons land 'een reden tot bezorgdheid zijn'. Tegelijk gaf hij aan dat een sluiting van de grenzen 'voor een klein land als het onze bijzonder ingewikkeld is'.

Op Europees niveau is beslist dat de EU-lidstaten hun grenzen niet individueel afsluiten. Tijdens de eerste lockdown (maart-april) was de sluiting van de grenzen een gezamenlijke EU-beslissing.

Vaccinaties

De vaccinatieronde die intussen aan de gang is, zal, ondanks het versnelde tempo, pas over twee maanden zijn vruchten afwerpen, zegt Van Ranst. De drempel van de 75 hospitalisaties bereiken we over vijf à zes weken, schat hij.

Dan zijn er nog drie weken nodig om te consolideren. 'Tenzij de politiek toch anders beslist. Want als het buitenland eerder versoepelt dan wij zal de druk op onze beleidsmakers groot worden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud