Advertentie

Oxfam België pakt uit met actieplan tegen wangedrag

Een muurtekening van Oxfam in Port-au-Prince (Haïti), waar heel wat wantoestanden plaatsvonden. ©REUTERS

De hulporganisatie Oxfam kondigt in een communicatie naar zijn donoren een grootscheeps actieplan aan om mistoestanden rond seksueel en ander wangedrag aan te pakken.

Algemeen secretaris Oxfam-Solidariteit Stefaan Declerq ©Tineke D'haese/Oxfam

‘Ik ben erg geraakt door de gebeurtenissen die nu aan het licht komen: intimidatie, pesterijen en seksueel wangedrag van enkele oud-medewerkers in Haïti, in 2011. En beschuldigingen van dergelijk wangedrag in Tsjaad (2006) en Zuid-Soedan’, schrijft Stefaan Declercq, algemeen secretaris van Oxfam-Solidariteit, in een mail aan zijn donoren.

Oxfam lanceert een actieplan met verschillende werkpunten:

  • Er komt een onafhankelijke commissie van ‘deskundigen in vrouwenrechten’ die een onafhankelijk onderzoek moet doen naar ‘seksueel wangedrag, het beschermingsbeleid en de interne cultuur van Oxfam’.
  • De database van Oxfam wordt vernieuwd om te vermijden dat ex-medewerkers die zich schuldig hebben gemaakt aan wangedrag nog ‘onbetrouwbare of valse referenties’ kunnen krijgen.
  • Er wordt extra budget vrijgemaakt, onder andere voor een klokkenluiderslijn. Ook worden extra mensen aangeworven in het beschermingscomité van Oxfam.
  • Oxfam neemt het engagement om de organisatiecultuur te verbeteren ‘zodat niemand nog wordt geconfronteerd met seksisme, discriminatie of misbruik’.

De details van het plan worden toegelicht op de website van de hulporganisatie.

Declercq wijst er in de mail nog eens op dat de wantoestanden die nu in de media kwamen, niet gelinkt zijn aan Oxfam België. De Belg die zich bezondigde aan seksueel wangedrag werkte voor de Britse afdeling van Oxfam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud