Pandemiewet vroeger dan gepland naar parlement

Premier Alexander De Croo. ©REUTERS

De federale regering wil de pandemiewet vroeger dan gepland voorleggen aan het parlement. Ze gaat de tekst als voorontwerp in de Kamer indienen.

Er beweegt wat in het dossier rond de pandemiewet. Dat bleek woensdag uit een brief die federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) geschreven heeft aan Kamervoorzitster Eliane Tillieux (PS).

Het thema beroert de gemoederen in de Wetstraat al langer. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) werkt al een tijdje aan een ontwerp voor zo'n pandemiewet. Die moet een sluitend wettelijk kader bieden voor de maatregelen die de regering kan nemen in tijden van een pandemie.

Kritiek

Sinds het uitbreken van de coronacrisis werkt de regering met ministeriële besluiten om maatregelen in de strijd tegen de gezondheidscrisis op te leggen. Maar grondwetsexperts hebben kritiek op die werkwijze. Ook de oppositie in de Kamer vindt het stilaan welletjes met de ministeriële besluiten.

Dit moet het mogelijk maken om al in de fase van het voorontwerp akte te nemen van de gevoeligheden en de suggesties van de Kamer.
Alexander De Croo
Federaal premier

Onder meer de fractieleiders van de N-VA en Vlaams Belang, Peter De Roover en Barbara Pas, legden minister Verlinden vorige week in de plenaire vergadering van de Kamer nog op de rooster. De Roover vroeg de regering de pandemiewet ten laatste op 15 februari in te dienen in de Kamer.

Het meerderheidsparlementslid Kristof Calvo (Groen) stelde voor om de tekst al als voorontwerp in de Kamer in te dienen. Die suggestie pikt de regering op, valt af te leiden uit de brief van De Croo aan Tillieux.

Voorontwerp

De regering is van plan de tekst als voorontwerp in de Kamer in te dienen voor het volledige proces in de regering is afgerond en voor het advies van de Raad van State en andere adviesorganen is gevraagd.

Er wordt een wortel voor onze neus gehangen, maar we zitten zelf op de ezel.
Peter De Roover
N-VA-fractieleider

Minister Verlinden is bereid het voorontwerp toe te lichten in de bevoegde Kamercommissie, klinkt het. 'Dat moet het mogelijk maken om al in de fase van het voorontwerp akte te nemen van de gevoeligheden en de suggesties van de Kamer.'

Zodra de adviezen er zijn, worden die naar de Kamer verstuurd om te bespreken, meldt De Croo nog. Daarna dient de regering het finale ontwerp in.

Ezel

N-VA-fractieleider De Roover noemde het woensdag in een reactie 'interessant dat de regering het parlement wil betrekken'. 'Ze is zich klaarblijkelijk bewust van de maatschappelijke en politieke druk over de kwestie', stelde hij. 'Maar tegelijkertijd lijkt de brief spectaculairder dan hij is.'

Voor de N-VA volstaat het initiatief van De Croo niet. ‘Er wordt een wortel voor onze neus gehangen, maar we zitten zelf op de ezel’, zei De Roover woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De partij is van plan zelf met een wetsvoorstel te komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud