Advertentie
Advertentie

Papieren Groene Boekje wordt dunner

©Evelyne Jacq/Hollandse Hoogte

Het Nederlands krijgt er vanaf 13 oktober duizenden nieuwe woorden bij. Toch wordt het gedrukte exemplaar van het vernieuwde Groene Boekje een stuk dunner.

De huidige Woordenlijst der Nederlandse Taal stamt uit 2005 en bevat 100.000 woorden, maar moderne woorden als appen en selfie staan er niet in. Na tien jaar is het daarom tijd voor een update. De gedrukte versie wordt opgeschoond en de woordenlijst op internet uitgebreid. 'De onlineversie groeit en wordt aangevuld naar 180.000 woorden', zegt Tanneke Schoonheim, voorzitter van de Commissie Spelling bij Nederlandse Taalunie. Wel verdwijnen aardrijkskundige namen uit de Woordenlijst, omdat die niet onder de spellingregels vallen.

De inhoud van het gedrukte exemplaar wordt gehalveerd tot 50.000 woorden. Het nieuwe Groene Boekje bevat vooral de twijfelwoorden die vaak worden opgezocht (te allen tijde), spellingregels en de 5.000 meest gebruikte woorden. Bovendien zijn nu ook standaard verkleinwoorden, meervoudsvormen en voltooid deelwoorden opgenomen. De spellingcommissie grijpt de nieuwe druk van het naslagwerk aan om een aantal correcties door te voeren.

'Nu is het meervoud van stins officieel alleen nog stinsen, terwijl stinzenflora of stinzenplant net zo goed met een z kan worden geschreven, zoals we dat nu al kennen bij forensen en forenzen', licht Schoonheim toe.  'Woorden ontstaan tegenwoordig razendsnel. Daarom gaan we de onlinewoordenlijst voortaan vaker aanvullen, misschien wel per kwartaal. De frequentie moet het Comité van Ministers nog bepalen', zegt de medewerkster van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie, dat het merendeel van de werkzaamheden voor de nieuwe Woordenlijst uitvoert.

Het Groene Boekje is niet de enige leidraad die wordt vernieuwd. Begin oktober verschijnt bij Prisma de nieuwe Spellingwijzer Onze Taal. Dit is de opvolger van het Witte Boekje uit 2006 met een lijst van 70.000 lastige woorden, waaronder 'vind-ik-leuken', 'peshmerga' en 'start-up'. De lijst is samengesteld door de Taaladviesdienst van Genootschap Onze Taal. Op 6 oktober verschijnt de vijftiende editie van de Dikke van Dale, bestaande uit drie delen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud