Parket opent onderzoek naar Grote Moskee

De Grote Moskee van Brussel in het Jubelpark. ©Photo News

Mogelijk heeft het instituut de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving geschonden.

Na de politiek neemt ook het parket de Grote Moskee van Brussel onder de loep. Dat is een opsporingsonderzoek gestart, bevestigt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op een parlementaire vraag van N-VA-fractieleider Peter De Roover. Dat berichten Het Nieuwsblad en De Standaard.

In een nota die in mei uitlekte, waarschuwde het OCAD, het Coördinatieorgaan voor Analyse van de Terreurdreiging, al voor de imamopleiding in de Grote Moskee. Het wees op opleidingsboeken die op­roepen tot haat tegen Joden, on­gelovigen en holebi's.

Het parket is een opsporingsonderzoek gestart, bevestigt Geens. Als het parket inbreuken op de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving vaststelt, volgt een vervolging.

Gevangenissen

De Roover is tevreden dat het parket werk maakt van de situatie. Hij waarschuwt ervoor dat het omstreden materiaal ook elders in moskeeën en gevangenissen circuleert. 'Mensen van de moslimgemeenschap die op zulke haatpropaganda stoten, stappen het best naar de parketten, zodat die hun werk kunnen doen.'

De Grote Moskee kwam in opspraak na de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel. De parlementaire onderzoekscommissie kwam tot de conclusie dat de salafo-wahabistische stroming die in de Grote Moskee wordt beleden, tot radicalisering kan aanzetten. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ijvert ook om de imam het land uit te zetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect