Advertentie
Advertentie

Parket vervolgt megaoplichting met taxshelter voor films

De laatste filmproductie van Corsan, "Emperor", raakte nooit in de filmzalen. ©BELGA

Het parket vervolgt de toplui van het Antwerpse filmhuis Corsan in een megaoplichtingszaak met de taxshelter. De zaak draait om meer dan 172 miljoen euro aan filmbudgetten.

Er was een tijd dat het Antwerpse filmbedrijf Corsan moeiteloos miljoenen euro’s ophaalde bij Vlaamse kmo’s, zelfstandigen en beoefenaars van vrije beroepen. Met het belastingvoordeel van de taxshelter en rendementen van minimaal 16 procent was het aanbod om te investeren in Corsans hollywoodiaanse filmprojecten, met vedetten als Robert De Niro, erg aanlokkelijk.

Maar eind 2016 viel het doek over het filmbedrijf, nadat filmprojecten geen attesten meer hadden gekregen van de fiscus en zowel de Bijzondere Belastinginspectie als het Antwerpse gerecht een onderzoek had geopend. Er zijn meer dan 1.000 gedupeerde investeerders, van dokters en tandartsen tot vastgoedbedrijven en brouwers.

De Tijd vernam dat het gerechtelijk onderzoek is afgerond en het parket van Antwerpen de topman van Corsan, Paul Breuls, zijn broer Johan en zijn echtgenote Marie-Louise Vanthilt vervolgt voor een reeks misdrijven tussen 19 juli 2007 en 17 december 2016.

Oplichting

Het parket beticht hen onder andere van oplichting. De investeerders werden intrestvoeten beloofd die de normale rentevoeten in de branche ver overstegen, alleen om het geld te laten binnenstromen. Er werd ook geen prospectus opgesteld voor de filmprojecten.

De boekhouding van Corsan werd volgens het parket niet correct bijgehouden met het opzet te bedriegen. Zo konden de investeringen in het ene filmproject vermengd worden met die in een ander project.

Ook zouden valselijk facturen zijn uitgeschreven naar een Britse postbusvennootschap, Wildkite Limited, die ook bestuurd werd door Corsan-topman Breuls en zijn echtgenote. Volgens het parket ging het in totaal om bijna 20 miljoen euro.

Volgens het gerecht heeft Corsan ook de budgetten van zijn filmproducties opgeklopt met fictieve kosten. Zo konden meer mensen investeren in de films en genieten van het belastingvoordeel dat de taxshelter biedt, terwijl Corsan zo minder eigen geld in zijn films moest investeren.

In totaal zouden de oorspronkelijke budgetten met 76,6 miljoen euro zijn opgepompt tot 172,5 miljoen euro. Voor de film ‘Killing Season’ met Robert De Niro en John Travolta was 29,5 miljoen euro budget uitgetrokken. Maar in de aanvraag om een eindattest te krijgen voor de film en van de tax shelter gebruik te kunnen maken was sprake van 57,9 miljoen euro budget.

Fictieve leningen

De verdachten pleegden volgens het parket meerdere inbreuken op de taxshelterregels. In de overeenkomsten met de klanten zouden fictieve leningen zijn opgenomen. Er is volgens het parket ook geknoeid met de tijdstippen waarop de overeenkomsten zijn gesloten.

De vraag is of de gedupeerden nog veel hoop moeten koesteren om hun investeringen te recupereren. Tijdens het onderzoek zou alleen beslag zijn gelegd op een loft van de eigenaars van Corsan op het Antwerpse Eilandje.

‘De gedupeerden willen vooral hun centen recupereren en de strafprocedure biedt volgens ons toch belangrijke opportuniteiten op dat vlak’, zegt advocaat Geert Lenssens, die samen met zijn collega Philippe Renier een 40-tal gedupeerden vertegenwoordigt. ‘Maar we plannen ook een burgerlijke procedure tegen de bedrijfsrevisor van Corsan. Die wordt niet mee vervolgd, maar heeft volgens onze cliënten wel fouten gemaakt waarvoor ook zijn verzekeraar kan opdraaien.’

Op 21 november moeten de verdachten voor de raadkamer verschijnen. Dan kunnen de partijen mogelijk nog bijkomend onderzoek vragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud