Parket wil Dries Van Langenhove voor strafrechter

Het parket wil Dries Van Langenhove vervolgen voor inbreuken op de racisme- en wapenwet. ©Photo News

Het parket van Oost-Vlaanderen vraagt de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove in het onderzoek naar de extreemrechtse club Schild & Vrienden.

Kort nadat hij in 2019 verkozen raakte op een Vlaams Belang-lijst, stelde de Gentse onderzoeksrechter Van Langenhove in verdenking voor inbreuken op de racisme-, negationisme- en wapenwet. Het kersverse Kamerlid werd toen onder voorwaarden vrijgelaten, maar kreeg een geleid bezoek aan de Dossinkazerne opgelegd.

Het Gentse gerecht had in 2018 een onderzoek geopend naar aanleiding van een VRT-reportage over Schild & Vrienden. Daarin was te zien hoe in besloten chatgroepen mogelijk racistische, antisemitische en seksistische inhoud werd gedeeld.

De zaak moet 'binnenkort' voor de Gentse raadkamer komen. Maar daarvoor moet de plenaire Kamer eerst nog instemmen met het opheffen van zijn onschendbaarheid.

Nu vraagt het parket van Oost-Vlaanderen, via de procureur-generaal van Gent, aan de Kamer de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove op te heffen. Het parket wil hem voor de correctionele rechtbank brengen voor 'diverse inbreuken op de racismewetgeving en inbreuken op de wapenwetgeving', bevestigt het openbaar ministerie.

Inbreuken op de negationismewet weerhoudt het parket uiteindelijk niet in zijn eindvordering tegen Van Langenhove. Voor andere 'vermeende kernleden' van Schild & Vrienden is dat wel het geval. Zij worden vervolgd voor diverse inbreuken op de racismewet én op de negationismewet.

Parlementaire onschendbaarheid

De zaak moet 'binnenkort' voor de Gentse raadkamer komen. Daarvoor moet de plenaire Kamer eerst nog instemmen met het opheffen van zijn onschendbaarheid. Dat gebeurt in stappen, waarbij eerst de commissie Vervolgingen zich over de zaak buigt. Zij beslist om de zaak-Van Langenhove al dan niet aan de plenaire Kamer voor te leggen, die finaal beslist.

De formele vraag tot opheffing van zijn onschendbaarheid vertrok vorige week donderdag al naar Kamervoorzitster Éliane Tillieux. Initieel had het parket nog geoordeeld dat de parlementaire onschendbaarheid niet gold, omdat het onderzoek begon toen Van Langenhove nog een gewone burger was. Juridische experts plaatsten destijds meteen vraagtekens bij die stelling.

Ik kijk ernaar uit dat ik eindelijk de kans zal krijgen om mijn naam en die van velen rond mij te zuiveren in de rechtbank, waar ik hopelijk - in tegenstelling tot in de media - wel een eerlijke kans zal krijgen
Dries Van Langenhove

Van Langenhove reageert positief op de vraag van het parket-generaal van Oost-Vlaanderen om zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen. 'Ik verneem dat het parket van Oost-Vlaanderen me alsnog wil proberen te vervolgen. Ik heb al gevraagd om mijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Ik heb niets te verbergen en bovendien staat er niets strafbaar in het dossier. Ik kijk ernaar uit dat ik eindelijk de kans zal krijgen om mijn naam en die van velen rond mij te zuiveren in de rechtbank, waar ik hopelijk - in tegenstelling tot in de media - wel een eerlijke kans zal krijgen', stelt Van Langenhove.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud