Parket wil voormalig financieel directeur Studio 100 in cel

©BELGA

Het parket eist een effectieve celstraf van 40 maanden en een boete voor de voormalige financieel directeur van Studio 100. De man zou de entertainmentgroep ruim 5,4 miljoen euro afhandig gemaakt hebben.

Maarten S. wordt ervan beschuldigd tijdens zijn loopbaan tussen 2004 en 2016 miljoenen euro's verduisterd te hebben. Dat deed hij door een handlanger fictieve facturen te laten opstellen. De bedragen werden betaald door Studio 100 en doorgestort naar een vennootschap van Maarten S. of gebruikt om luxeproducten te kopen die bij hem werden aangetroffen. Van de rekeningen van de betrokken vennootschappen zou ook voor zowat 2 miljoen euro cash afgehaald zijn, waarvan het leeuwendeel naar de voormalige directeur ging.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat de fraudesystemen 'niet 100 maar 1.000 procent bewezen zijn'. Voor de voormalige financieel directeur vordert het parket een effectieve gevangenisstraf van 40 maanden en een geldboete van 2.000 euro, alsook de verbeurdverklaring van alle verduisterde sommen of producten die met het geld werden gekocht.

Voor de zaakvoerder van de vennootschappen die de fictieve facturen opstelde, vraagt het parket een celstraf van 30 maanden en een boete van 2.000 euro. Een interne boekhoudster van Studio 100-zusterbedrijf Witebox zou ook op de hoogte geweest zijn van een deel van de fraudecircuits. Voor haar vraagt het parket een celstraf van 15 maanden en een boete van 500 euro, eventueel met uitstel.

Het parket ziet de voormalige financieel directeur als het brein achter de verschillende fraudecircuits. Naast facturen waaraan weinig of geen prestaties verbonden waren, zou hij productiebudgetten hebben opgepompt met fictieve facturen om misbruik te maken van de taxshelterregeling. In naam van het kookkannaal Njam zou hij ook een factuur gestuurd hebben voor een espressotoestel en een luxeservies, zaken die nadien werden aangetroffen in zijn woning.

Maarten S. betwist niet dat fictieve facturen zijn opgesteld om misbruik te maken van de taxshelterregeling. Maar hij beweert dat Studio 100 van die praktijken op de hoogte was. De verdediging hekelde ook dat een groot deel van het onderzoek zou steunen op een audit die betaald werd door Studio 100 zelf.

Op 10 december wordt de zaak voortgezet voor de correctionele rechtbank van Antwerpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud