Advertentie
nieuwsanalyse

Peeters krijgt Europa, Beke grijpt de macht

©BELGA

De CD&V-top stuurt vicepremier Kris Peeters naar Europa, hoewel ook staatssecretaris Pieter De Crem die lijst wilde trekken. Op federaal niveau wordt voorzitter Wouter Beke de numero uno.

Het hing al enige tijd in de lucht en de CD&V-top heeft gisteravond ook formeel de beslissing genomen. Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters trekt bij de verkiezingen van 26 mei de Europese lijst voor de christendemocraten. Ook voor de Vlaamse en federale verkiezingen, die op dezelfde dag plaatsvinden, heeft de CD&V-top de lijstenpuzzel gelegd.

De grootste verrassing is dat staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem geen kandidaat meer is en zich volledig concentreert op zijn burgemeesterschap in Aalter. Voorzitter Wouter Beke dankte de Oost-Vlaming gisteren uitgebreid op Twitter. Al is het niet van harte dat Crembo zich terugplooit op Aalter: hij aasde ook op het Europees lijsttrekkerschap. Die plek stond ter beschikking doordat Europees commissaris Marianne Thyssen eerder aangaf dat ze geen kandidaat zou zijn.

Pieter De Crem vond het na het belabberde resultaat in Antwerpen niet kunnen dat Kris Peeters het Europees lijsttrekkerschap in de schoot geworpen kreeg.

Voor Peeters is het Europees lijsttrekkerschap een mooie exit van het nationale toneel na zijn nederlaag bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen. Peeters verhuisde van Puurs naar Antwerpen om burgemeester Bart De Wever (N-VA) het vuur aan de schenen te leggen, maar stelde met 7 procent van de stemmen teleur.

Handig gespeeld

De Crem vond het na dat belabberde resultaat naar verluidt niet kunnen dat Peeters het Europees lijsttrekkerschap in de schoot kreeg geworpen. Daarom toonde hij bij Beke meermaals zijn interesse voor de post. De man uit Aalter stelde zich zelfs formeel kandidaat en bedankte vriendelijk voor de eerste plaats op de Oost-Vlaamse Kamerlijst.

De puzzel die Beke weken in elkaar had gelegd, dreigde zo uit elkaar te vallen. Voor West-Vlaanderen speelt de voorzitter Vlaams minister Hilde Crevits uit op de Vlaamse lijst en Kamerlid Hendrik Bogaert op de Kamerlijst. In Vlaams-Brabant zijn Vlaams Parlementslid Peter Van Rompuy en federaal minister Koen Geens aan zet. In Limburg zijn dat Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens en Beke zelf.

Antwerpen en Oost-Vlaanderen liggen moeilijker. In Oost-Vlaanderen is Vlaams minister Joke Schauvliege de Vlaamse nummer één, door het wegvallen van De Crem valt federaal een gat. Voor Antwerpen is er nog geen duidelijkheid. Om verdere discussie te vermijden besloot Beke de lijstenpuzzel in zijn geheel aan de CD&V-top voor te leggen. Het voorstel kreeg de steun van 92 procent van de stemgerechtigde partijprominenten. ‘Het betekent dat het voorstel wordt gedragen’, zegt een partijtopper.

Volgens een bron wist evenwel niet iedereen dat De Crem kandidaat was om de Europese lijst te trekken. Handig gespeeld van Beke, zo klinkt het. Doordat Peeters naar Europa vertrekt, wordt Beke op federaal niveau even onbetwistbaar de nummer één als Crevits dat op Vlaams niveau is. Daardoor wordt hij zo goed als zeker de kandidaat-premier voor de christendemocraten.

De vraag blijft hoe CD&V na het vertrek van Peeters het Antwerpse vraagstuk gaat oplossen. De namen van Servais Verherstraeten en Koen Van den Heuvel circuleren als kandidaat-lijsttrekkers, al wordt getwijfeld of ze zwaar genoeg wegen. Bovendien zou de partijtop, zeker na de discussie over de benoeming van Steven Vanackere als directeur bij de Nationale Bank, graag nog minstens één vrouw naar voren schuiven. De zoektocht naar een wit konijn is daarmee geopend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud