Peeters: 'Loonakkoord nog mogelijk'

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gelooft dat een loonakkoord tussen werkgevers en vakbonden nog mogelijk is. ©BELGA

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gelooft dat werkgevers en vakbonden nog tot een loonakkoord kunnen komen, ondanks de nationale staking van woensdag.

Dat zegt Peeters in een interview met het blad De Zondag.

Op woensdag 13 februari staat een nationale staking geprogrammeerd, gericht tegen de werkgevers in de privé-sector. De overheidsvakbonden hebben intussen aangekondigd die dag mee het werk neer te leggen.

De vakbonden vinden onder meer de loonmarge van 0,8 procent te weinig, die bovenop de index zou komen in 2019 en 2020.

'De staking van komende woensdag is een mislukking van het sociaal overleg, maar de vakbonden hebben de onderhandelingstafel te snel verlaten', zegt Peeters. 'Ik heb dinsdag gesproken met werkgevers en werknemers, samen met de premier. Ik heb daaruit geleerd dat er nog mogelijkheden zijn. Ik hoop dat het overleg vanaf 14 februari opnieuw alle kansen krijgt.'

Totale vrijheid

Als de vakbonden en werkgevers niet tot een loonakkoord komen, dan moet de regering de knoop doorhakken. Dat wordt heel moeilijk voor een regering in lopende zaken, aldus Peeters. Ze heeft daarvoor de steun van het parlement nodig.

'Dat is een reden te meer voor werkgevers en werknemers om tot een akkoord te komen. Als zij niet slagen, volgt totale vrijheid. Dan moeten sectoren zelf onderhandelen, zónder kader, zónder norm. Werknemers van zwakkere sectoren of kleinere bedrijven kunnen daar het slachtoffer van zijn', klinkt het nog.

Stakingspost tijdens de laatste nationale staking in 2014, toen gericht tegen de regering Michel. ©BELGA

'Ongeziene proporties'

Het is sinds 2014 geleden dat er nog een nationale staking is georganiseerd. Die was toen gericht tegen de regering Michel I.  

William Van Erdeghem, voorzitter van metaal- en textielvakbond ACV Metea, zegt tegen Het Laatste Nieuws dat deze staking er een van 'ongeziene proporties' zal zijn.

Er wordt onder andere hinder verwacht bij het openbaar vervoer van De Lijn, de NMBS en de MIVB. Brussels Airlines heeft uit voorzorg alle vluchten geschrapt. Ook in de havens, de metaal- en textiel, bij de autoconstructeurs en in de farmasector zal gestaakt worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud