Advertentie

Peeters reikt vakbonden de hand

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) ziet heel wat marge voor de onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties. ©BELGA

Op de dag van algemene staking steekt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) de hand uit naar de vakbonden. Doordat onze loonkostenhandicap met de buurlanden wellicht is verkleind, is er volgens hem marge voor onderhandelingen tussen de sociale partners.

‘Ik wil oproepen tot sociale rust en tot een sereen debat’, zo zegt Peeters. Hij wijst erop dat de vakbonden en de werkgeversorganisaties elkaar deze week twee keer zien: een keer in de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven en een keer in de Groep Van Tien.

De vergadering van de sociale partners in de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), die dinsdag plaatsvindt, speelt volgens Peeters een cruciale rol. Ze bekijken er het rapport over de evolutie van onze loonkostenhandicap tegenover het referentiejaar 1996. In 2012 stelde de CRB dat de loonkostenhandicap over de periode 1996 tot 2012 4.8 procent is gestegen ten opzichte van de buurlanden. De verwachting is dat de CRB een daling van dat cijfer zal vooropstellen.

'Implicaties sociaal overleg'

‘Een daling of stijging van dat cijfer heeft zijn implicaties op het sociaal overleg’, zegt Peeters. Hij wijst erop dat het sociaal overleg over de indexsprong en de loonmatiging rechtstreeks aan de evolutie van de loonkostenhandicap is gekoppeld.

Het lijkt erop dat de regering-Michel bereid is om de indexsprong op de een of andere wat te milderen, als blijkt dat de loonkosten minder snel zijn gestegen dan in de buurlanden. Dat kan door verdere loonsverhogingen niet helemaal te blokkeren, bijvoorbeeld door de bevriezing van de lonen door de regering-Di Rupo niet volledig voort te zetten.

Fiscale hervorming

Voorts houdt Peeters nog meer wortels voor de neus van de vakbonden, in de hoop de sociale vrede te doen weerkeren. Voor de komende maanden ziet hij vier werven. De eerste is een sociale werf, dat betrekking heeft op het sociale overleg tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties. Een tweede is de relance, dat gekoppeld is aan de 315 miljard euro die de Europese Commissie daarvoor uittrekt.

De derde werf is de fiscale hervorming, de vierde is de begroting. Peeters wijst erop dat de verschillende luiken aan elkaar verbonden zijn. ‘Tijdens de begrotingscontrole en de evaluatie door de Europese Commissie in maart zal wellicht duidelijk worden dat we extra moeten besparen. Het fiscale luik kan daarbij een rol spelen.’

Peeters denkt daarbij aan de tax shift. ‘Tegen maart zou toch duidelijk moeten zijn wat de mogelijkheden zijn’, klinkt het.

Zo steekt Peeters de hand uit naar de vakbonden. Die pleitten al weken voor het bijsturen van de indexsprong en het doorvoeren van een tax shift.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud