Peeters wil dat joodse kandidaat vrouwen hand schudt

Kris Peeters lijkt terug te krabbelen over de joodse kanidaat Aron Berger. ©Photo News

Kris Peeters lijkt de ultraorthodoxe jood Aron Berger naar de uitgang te duwen, nadat een storm van kritiek is opgestoken omdat hij kandidaat zou zijn voor CD&V in Antwerpen.

Kris Peeters had deze middag crisisoverleg met partijvoorzitter Wouter Beke, na de kritiek op de beslissing om de ultraorthodoxe jood Berger op de Antwerpse lijst te zetten. Na afloop liet Peeters weten dat hij Berger niet meteen laat vallen en dat hij aan een oplossing werkt. Zo zal Berger de hand van vrouwen moeten schudden als hij op de Antwerpse lijst terechtkomt, zei Peeters.

'Ik betreur de hetze over Aron Berger. Het is belangrijk dat christendemocratische waarden worden gerespecteerd door iedereen, zeker door wie op een lijst staat', zei Peeters aan de VRT. Hij voegde er nog aan toe dat Berger zelf ook duiding moet geven bij zijn controversiële uitspraak dat gemengde scholen neerkomen op 'kindermishandeling'. 'Dat is niet aanvaardbaar', aldus Peeters.

Dat Aron Berger zijn woorden inslikt, wordt niet verwacht, waardoor Berger zelf zou beslissen toch niet op te komen voor CD&V. Dat moet het gezicht redden van de Antwerpse CD&V, en met name van Kris Peeters, die naar verluidt in een soort van 'paniekvoetbal' besliste om Berger de negende plaats op de CD&V-lijst aan te bieden.

Tegenwicht

Peeters wilde zo een tegenwicht bieden voor de N-VA, die goede relaties heeft opgebouwd met de Joodse gemeenschap. De N-VA heeft met André Gantman een prominente Joodse kandidaat in de rangen. Bart De Wever laat ook geen kans onbenut om de Joodse gemeenschap te paaien. 'Joden vermijden conflicten. Dat is het verschil met moslims', zei De Wever onlangs nog in een controversieel interview met De Zondag.

Ook Open VLD heeft traditiegetrouw goede relaties met de Joodse gemeenschap in Antwerpen. Lijsttrekker Philippe De Backer liet in het blad Joods Actueel optekenen dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël. 'Punt.' De Backer stelde de Joodse gemeenschap ook gerust wat betreft besnijdenissen. 'Mijn collega Maggie De Block heeft duidelijk gecommuniceerd dat daar niets aan zal veranderen.'

Claude Marinower, van Joodse afkomst, is de enige schepen die Open VLD heeft in Antwerpen. Daarnaast is de joods-orthodoxe Samuel Markowitz sinds 2014 districtsschepen in Antwerpen. Hij zal in oktober ook de districtslijst trekken. 

Door een chassidische Jood op de lijst te zetten, wilde CD&V zich verzekeren van de stem van de ultraorthodoxe joden in Antwerpen, nadat enkele dagen geleden al bekend was geraakt dat Aron Malinsky - de rabbijn die grappig uit de hoek kwam in het tv-programma 'De Slimste Mens' - van de sp.a naar CD&V overstapt. Maar de komst van Aron Berger bleek een weinig doordachte beslissing, die als een boemerang terugkwam.

Religieuze stem

CD&V probeert zich in de grootsteden, vooral in Antwerpen, electoraal weer op de kaart te zetten door de religieuze stem op te rapen. Dat leverde CD&V eerder al de kritiek van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) op dat de partij 'moslims als kiesvee' ziet. Nu luidt de kritiek opnieuw dat CD&V de waarden van de verlichting, zoals de gelijkheid tussen vrouw en man, aan de kant wil schuiven om de ultraorthodoxe joodse stem binnen te halen.

Die kritiek kwam niet alleen van Philippe De Backer, die het interview van Berger met de beruchte passage over gemengde scholen op Twitter zette.

Ook Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) liet weten dat er 'een probleem' was, dat moest worden opgelost. Ze zei dat nadat op een woelige fractievergadering in het Vlaams Parlement de beslissing om Aron Berger aan te trekken een 'blunder' was genoemd.

Vrouw & Maatschappij (V&M), de vrouwenbeweging van CD&V, zegt 'zware bedenkingen' te hebben. 'Binnen onze partij een plaats geven aan iemand die zich niet kan uitspreken over belangrijke genderthema's, maar ook zaken zoals het homohuwelijk, abortus en anticonceptiva is voor V&M niet denkbaar', luidt het in een persbericht van V&M.

'Elke stem is een stem erbij, zo lijken ze te denken bij CD&V', luidt de verklaring in Antwerpse politieke kringen voor de ondoordachte zet. Na de heisa over de moslimpartij Islam had CD&V kunnen weten dat heel wat deining zou ontstaan over Berger. Peeters lijkt een inschattingsfout te hebben gemaakt, die de partij zware schade berokkent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud