Peter Goossens gaat fraudezaak over Hof van Cleve afkopen

Peter Goossens ©BELGA

De meest bekroonde chefkok van België, Peter Goossens, onderhandelt met de fiscus en het gerecht om een vervolging voor belastingontduiking af te kopen. Dat vernam De Tijd.

Peter Goossens is de onbetwiste nummer één van de Belgische gastronomie. De Franse fijnproeversgids Gault&Millau geeft hem een topscore van 19,5 op 20. Zijn Hof van Cleve in Kruishoutem kan ook al negen jaar buigen op drie Michelinsterren en een plaats bij de vijftig beste restaurants ter wereld.

Maar de sterrenchef kijkt nu aan tegen een vervolging voor de strafrechter. Een onderzoek tegen Goossens en zijn echtgenote Lieve Fermans, mede-eigenaar van het restaurant, is na meer dan drie jaar afgerond. De speurders ontdekten dat er met de boekhouding van Hof van Cleve is geknoeid. Met de bedoeling om belastingen te ontduiken. En dat zou al jarenlang het geval zijn, zolang als de speurders konden teruggaan in de tijd om de financiële gegevens uit te pluizen.

De Tijd vernam dat Goossens gesprekken voert om zijn vervolging af te kopen. Hij wil onderhandelen met het gerecht en de Bijzondere Belastinginspectie over een minnelijke schikking. Het parket zou openstaan voor zo’n schikking, al wil niemand bij het gerecht commentaar geven over het dossier. Ook bij de belastinginspectie zwijgt men in alle talen, maar ook daar wil men praten over een dading.

Bedrag

Het enige waar alle partijen de komende weken nog moeten uitgeraken is het exacte bedrag aan belastingen en boetes voor de fiscus. En ook hoeveel procent van dat bedrag Goossens en zijn echtgenote nog moeten bijstorten aan het parket om de strafzaak af te sluiten. Op die manier vermijdt Goossens een publieke rechtszaak over zijn belastingperikelen en komt hij weg met een blanco strafblad.

Voor Goossens zal de rekening hoog oplopen. Het gaat over ettelijke honderdduizenden euro’s. Ter vergelijking: het Hof van Cleve betaalde de afgelopen tien jaar samen al 720.000 euro belastingen. In zijn bedrijven, zowel de naamloze vennootschap Hof van Cleve als zijn vastgoedvennootschap PGP, is er te weinig cash geld voorhanden om de fiscus en het gerecht volledig te vergoeden. Al is het Hof van Cleve, dat vorig jaar 2,97 miljoen euro omzet draaide, zeker voldoende solvabel. Goossens zal waarschijnlijk een lening moeten afsluiten om het totale bedrag te vereffenen.

‘Peter Goossens en zijn raadsman wensen niet te reageren op bedragen die circuleren in het geruchtencircuit’, reageert Klaus Van Isacker, die fungeert als woordvoerder van de sterrenchef. ‘Er is op dit moment nog geen enkel formeel bedrag of voorstel geformuleerd.’

Huiszoeking

Al in de zomer van 2011 ontdekte het gerecht van Oudenaarde dat de boekhouding van Hof van Cleve niet klopte. Waarschijnlijk was het Goossens’ ex-secretaresse die de speurders tipte. Goossens had begin 2011 tegen haar klacht ingediend wegens loondiefstal. Het geld van cadeaucheques was niet meer terug te vinden in de boekhouding. Maar al na enkele maanden trok Goossens zijn klacht tegen de vrouw terug in. Ze is ook niet vervolgd door het parket.

Het gerecht zette wel door met een strafdossier tegen Goossens zelf voor andere boekhoudkundige onregelmatigheden. Dat speurwerk onder leiding van een onderzoeksrechter resulteerde in december 2012 in een huiszoeking bij Goossens. Op een woensdagochtend, na een drukke avondshift, moest Goossens al na enkele uren slaap met de speurders naar zijn restaurant rijden. Om hen toegang te geven tot alle lokalen. Daar nam het gerecht computerbestanden en documenten mee. Later moest Goossens ook opdraven voor een verhoor.

Twee jaar later is het speurwerk helemaal afgerond en staat Goossens op het punt vervolgd te worden. Maar de onderhandelingen over een minnelijke schikking kunnen dat nog verhinderen.

De 50-jarige Peter Goossens haalde met zijn Hof van Cleve al in 1994 zijn eerste Michelinster. De tweede ster volgde vier jaar later en sinds 2005 is het Hof van Cleve het bekendste driesterrenrestaurant van België. Vorige maand werd het restaurant in Kruishoutem nog bekroond tot derde beste eetgelegenheid ter wereld door het culinaire magazine ‘Four’. Ook in andere rankings wedijvert Goossens al jaren met de wereldtop. Hij besloot vorig jaar zijn aandelen in kookzender Njam! te verkopen aan mede-oprichter Studio 100 omdat het niet meer te combineren viel met Hof van Cleve. ‘Deze zaak alleen al is een dubbele job’, zei Goossens onlangs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud