Politie moet maandag 'recht op werken' vrijwaren

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zal er voor zorgen dat werkwilligen maandag op de nationale stakingsdag kunnen werken. ©BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil dat bij de nationale staking van maandag zowel het recht op staken als het recht op werken wordt gerespecteerd.

Hij kondigde donderdag in de Kamer aan dat hij uur per uur zal nagaan of die proportionaliteit wordt gerespecteerd. Indien nodig zal hij maatregelen nemen met de lokale en federale politie.

Zowel Jambon als zijn collega van Werk Kris Peeters werd tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand gevoeld over de stakingen van de voorbije weken. Vanuit de meerderheid benadrukten Zuhal Demir (N-VA) en Egbert Lachaert (Open Vld) dat er naast het recht op staken, ook een recht op werken bestaat. 'Niemand kan daar aan tornen, ook de vakbonden niet', zei Demir, terwijl Lachaert waarschuwde dat ons land zijn economie kapot aan het staken is.

Peeters antwoordde dat er geen wettelijk kader bestaat over de uitoefening van het recht op staken. Wel herinnerde hij aan een herenakkoord dat werkgevers en werknemers in 2002 sloten. 'Ik hoop dat het herenakkoord ook in de praktijk wordt gerespecteerd. Voor diegenen die willen staken, geen probleem. Maar diegenen die willen werken, moeten daar ook de kans toe krijgen', zei hij. Lachaert liet daarop horen dat, indien het recht op werken niet wordt gerespecteerd, de Open Vld andere initiatieven zal nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud