Advertentie

Verdachten van terreurplannen praatten in chatgroep over concertzaal

Een Brusselse politieagente. Het dreigingsniveau is verhoogd na de aanslag in de hoofdstad in oktober 2023. ©REUTERS

Een van de vier tieners die zondag door de politie opgepakt werden in een antiterreuroperatie is een 15-jarige uit Ninove. De vier praatten in een chatgroep over een Brusselse concertzaal.

De speciale eenheden van de federale politie vielen zondagochtend binnen op vier locaties in Ninove, Brussel en Charleroi. Daarbij werden drie minderjarigen en één meerderjarige van 18 jaar meegenomen. De vier waren via het internet met elkaar in contact gekomen en uit hun gesprekken kon afgeleid worden dat ze geradicaliseerd zijn en jihadistische gedachten hadden. Ze zouden het gehad hebben over de Islamitische Staat.

Wapens werden niet gevonden bij de huiszoekingen. Het federaal parket zegt dat het liever te vroeg dan te laat ingrijpt.

Bij de huiszoekingen zondagochtend werden geen wapens of explosieven aangetroffen. Maar het federaal parket heeft wel indicaties dat ze een aanslag voorbereidden. In hun chatgroep hadden ze het over 'gewelddadige acties' en over een Brusselse concertzaal, melden de kranten van Mediahuis en DPG Media.

'Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische groep, en van het voorbereiden van een terroristische aanslag', zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket. Of de vier concrete plannen hadden of alleen maar een grote mond hadden, moet het onderzoek uitwijzen. 'Maar in zo’n situatie grijpen we liever te vroeg dan te laat in', aldus Van Der Sypt.

De laptops en gsm's van de jongeren werden in beslag genomen. Die worden de komende dagen uitgelezen om te weten te komen of er nog andere betrokkenen in het binnen- en buitenland zijn en hoe concreet hun ideeën waren.

Erg jong

De drie minderjarigen zullen ter beschikking gesteld worden van het jeugdparket van hun woonplaats, de meerderjarige zal naar alle waarschijnlijkheid ter beschikking gesteld worden van de onderzoeksrechter in Brussel. Een van de minderjarigen is een 15-jarige jongen die recent in Ninove was komen wonen, maar wel in Brussel werd gearresteerd. Daardoor was hij volgens de burgemeester nog niet bekend bij de lokale geïntegreerde veiligheidscel, die geradicaliseerden in de gaten houdt.

Het is niet de eerste keer dat minderjarigen zich tot het jihadisme bekeren. Het bevestigt helaas het dreigingsbeeld zoals we dat vandaag kennen.

Paul Van Tigchelt (Open VLD)
Minister van Justitie

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), die zondagmiddag studiogast was in het 'VTM nieuws', is een snelle radicalisering van heel jonge mensen via sociale media een fenomeen dat bekend is bij de veiligheidsdiensten. Er komt bovendien een derde meer dreigingsmeldingen binnen dan in 2022. Dat kan volgens de minister niet los gezien worden van het verhoogde dreigingsniveau na de aanslag in Brussel in oktober en vooral van het conflict in het Midden-Oosten.

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), die in een recent verleden topman van het antiterreurorgaan Ocad was, bevestigt dat bij VTM Nieuws. 'Het is niet de eerste keer dat minderjarigen zich tot het jihadisme bekeren. Het bevestigt helaas het dreigingsbeeld zoals we dat vandaag kennen.' Volgens Van Tigchelt laten de Belgische justitie en politie niks aan het toeval over. 'Als men weet heeft van dergelijke plannen, komt men meteen tussen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.