Politiekorpsen vragen meer dan 4.000 camerabeelden op bij NMBS

©ID Photo Agency / Frederiek Vande Velde

De lokale politiekorpsen hebben vorig jaar 4.200 bewakingscamerabeelden opgevraagd bij de NMBS. Dat is meer dan vorige jaren. De korpsen willen de beelden ook live kunnen volgen.

Alleen de lokale politie van Antwerpen heeft een rechtstreekse toegang tot de bewakingscamerabeelden van De Lijn. De andere politiekorpsen kunnen de beelden nog altijd niet in realtime volgen, hoewel dat al langer wettelijk mogelijk is. En geen enkel lokaal politiekorps heeft rechtstreekse toegang tot de beelden van de NMBS, ook niet dat van Antwerpen.

Uit een rondvraag van de Vaste Commissie voor de Lokale Politie is nochtans gebleken dat verschillende politiezones vragende partij zijn om de camerabeelden live te kunnen bekijken. Vorig jaar hebben de lokale politiediensten dan ook opvallend meer camerabeelden opgevraagd bij de NMBS. Dat gebeurde 4.200 keer, tegenover 3.440 keer in 2017. ‘Dat cijfer schommelde tot nu rond 3.500, maar het aantal bewakingscamera’s is de afgelopen jaren toegenomen. De NMBS beheert zo’n 10.000 bewakingscamera’s’, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

De wet op de bewakingscamera’s laat al langer toe dat de vervoersmaatschappijen in realtime hun camerabeelden delen met de politiediensten, maar voorlopig heeft alleen de federale spoorwegpolitie al zo’n rechtstreekse toegang tot de beelden van de NMBS. Lokale politiediensten moeten afzakken naar het ‘security operations center’ van de spoorwegpolitie om beelden in de stations live te volgen. Dat centrum bevindt zich in Brussel en de lokale politiekorpsen mogen er alleen naartoe als een onderzoeksrechter of parketmagistraat daarvoor expliciet toestemming heeft gegeven.

Als lokale politiediensten live camerabeelden van de NMBS willen volgen, moeten ze daarvoor naar de spoorwegpolitie in Brussel.

‘De beelden worden wel in realtime bekeken in onze controlekamers’, zegt de NMBS-woordvoerder. ‘Bij verdachte zaken nemen we meteen contact op met de lokale politie. En dringende aanvragen van de politiediensten worden binnen 24 uur behandeld.’

Van de camera’s in de treinen worden de beelden opgeslagen op harde schijven en alleen ‘afgeladen’ als er een incident is. De beelden worden bij de NMBS ongeveer twee weken bewaard.

Met De Lijn heeft alleen de lokale politie van Antwerpen al een protocol om de camerabeelden live te volgen. ‘Het gaat alleen om de camera’s in onze vaste installaties. De camera’s op de voertuigen worden op harde schijven opgeslagen. Die moeten manueel verwijderd worden om ze te kunnen bekijken’, zegt De Lijn-woordvoerster Ine Pieters.

Vorig jaar hebben de politiediensten 1.031 keer camerabeelden opgevraagd bij De Lijn, bijna evenveel als de vorige jaren. De beelden van de camera’s in bussen en trams worden maar drie tot vijf dagen bewaard. In sommige steden zoals Gent heeft de vervoersmaatschappij vaste bewakingscamera’s die live worden bekeken door de ‘dispatching’ van De Lijn om de verkeersdoorstroming in de gaten te houden.

De lokale politiezones hebben in Brussel en Wallonië ook nog geen rechtstreekse toegang tot de beelden van de vervoersmaatschappijen TEC en MIVB.

Onlangs bleek uit een enquête van Test Aankoop bij 1.275 Belgen dat behoorlijk wat mensen zich onveilig voelen op de bus of de trein. 34 procent van de Belgen voelt er zich ’s nachts onveilig. 17 procent ook overdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n