Premier Michel in de bres voor boeren

Premier Charles Michel in Libramont. ©Photo News

Premier Charles Michel wil het dossier van de landbouw hoog op de Europese agenda zetten. Dat heeft hij gezegd tijdens zijn bezoek aan de Landbouwbeurs in Libramont.

Na het protest van Franse landbouwers hebben ook de Waalse boeren vrijdag en zaterdag op de landbouwbeurs van Libramont hun ongerustheid uitgedrukt. Door het protest in Frankrijk komt er alleszins op 7 september een Europese Raad van de ministers van Landbouw.

Premier Michel stak de Waalse boeren in Libramont een riem onder het hart. 'De landbouw is een zeer belangrijke sector. Het is een economische sector die we moeten ondersteunen, met name met middelen van het federale niveau. Maar ik wil ook strijd leveren op Europees niveau', aldus de premier.

Volgens Michel is het essentieel dat de boeren correct betaald worden. 'We moeten respect hebben voor hun werk en die erkenning wordt uitgedrukt in een correcte prijs', aldus de eerste minister. Hij benadrukte nog dat een stabiele prijs ook belangrijk is.

De Franse melkproducenten verkregen vrijdag een stijging van de melkprijzen, die hen zal toelaten om hun kosten te dekken. Dat werd beslist na drie uur onderhandelen op het Franse ministerie van Landbouw, nadat boze landbouwers diverse snelwegen hadden geblokkeerd. Zij schreeuwen al jaren voor meer steun van de Franse regering. Veel landbouwbedrijven verkeren op de rand van faillissement door toegenomen concurrentie uit Midden- en Oost-Europa en door het afschaffen van Europese landbouwsubsidies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud