Advertentie
Advertentie

Premier Michel: 'Molenbeek is een groot probleem'

©BELGA

De situatie in Sint-Jans-Molenbeek is in de Belgische strijd tegen radicalisme een groot probleem. Daarom werkt de regering voor de Brusselse gemeente een specifiek plan van aanpak uit.

Dat was zondag de boodschap van premier Charles Michel, vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon en Catherine De Bolle, de commissaris-generaal van de federale politie in het tv-programma 'De zevende dag'.

'Ik stel vast dat er bijna altijd een link met Molenbeek is, dat is een zeer groot probleem', zei premier Michel, twee dagen na de aanslagen in Parijs. 'De voorbije maanden zijn er al veel initiatieven genomen in de strijd tegen radicalisering, maar er moet ook meer repressie komen. We gaan met de lokale autoriteiten hard werken, de federale regering is bereid meer middelen te leveren om de situatie op het terrein in heel België te verbeteren, ook op de plaatsen waar problemen bestaan.'

In Molenbeek is de zaak op dit moment niet onder controle. We moeten een tandje bijsteken
Jan Jambon
Minister van Binnenlandse Zaken

De plaats die het meest in het oog springt, is Sint-Jans-Molenbeek, waar volgens burgemeester Françoise Schepmans zaterdag vijf personen werden gearresteerd. Dat gebeurde bij huiszoekingen in de nasleep van de aanslagen, wat volgens minister Jambon aantoont dat er wel degelijk 'een link met België' is.

'In Molenbeek is de zaak op dit moment niet onder controle. We moeten een tandje bijsteken. Mevrouw Schepmans en de plaatselijke korpschef zijn ook vragende partij', aldus Jambon.

Volgens Catherine De Bolle wordt de politie 'enorm geconfronteerd' met de problemen in Molenbeek. Op de Nationale Veiligheidsraad heeft de procureur-generaal van Brussel aangekondigd dat een plan van aanpak zal worden uitgewerkt voor de gemeente, aldus De Bolle.

Minister Jambon benadrukte dat vooreerst moeten worden nagegaan waarom de aanpak die elders werkt, niet efficiënt blijkt in Molenbeek. 'Er is jarenlang laks met de zaak omgegaan, daarom moeten we nu een tandje bijsteke. We gaan proberen de situatie die in Molenbeek geschapen is, onder controle te krijgen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud