Premier onderzoekt Frans aanbod voor opvolging F-16's

Premier Charles Michel laat het Franse voorstel over de opvolging van de F-16's juridisch onderzoeken. ©Photo News

'Het voorstel van de Fransen wordt juridisch onderzocht.' Premier Charles Michel houdt de deur op een kier voor het Franse aanbod voor de opvolger van de F-16's. Het staat in schril contrast met de afwijzing van minister van Defensie Steven Vandeput, die het Franse aanbod wegzet als 'te mooi om waar te zijn'.

Frankrijk haalt zwaar geschut boven om alsnog in de wedstrijd te geraken voor de opvolger van de Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen.

Frankrijk biedt voor 20 miljard euro compensaties aan, als België de Rafale-straaljager van de Franse vliegtuigbouwer Dassault koopt. Dat blijkt uit documenten van Dassault, die De Tijd kon inkijken.

Parijs had ons land eerder al een breed samenwerkingsverband aangeboden, als de federale regering de Rafale verkiest boven de concurrenten F-35 van Lockheed Martin en de Eurofighter van een Brits-Duits-Spaans-Italiaans consortium rond Airbus.

Maar Parijs leek zichzelf buitenspel te hebben gezet, omdat het de procedure niet volgde die België had uitgewerkt voor de opvolging van de F-16's.

De Fransen en Dassault zeggen nu zich niet aan de procedure te hebben gehouden omdat ze meer economische compensaties aan de Belgische industrie willen aanbieden dan mogelijk was binnen het kader dat de Belgische regering had uitgetekend, het zogenaamde Request For Government Proposal (RFGP).

Er wordt een economische return van meer dan 100 procent voorgesteld, op de aankoopprijs en het onderhoud voor de komende twintig jaar. En die steun zou voor 55 procent naar Vlaanderen gaan.

Maar minister Vandeput (N-VA) is niet onder de indruk. 'Het Franse aanbod is te mooi om waar te zijn', zegt hij. 'De lobbying draait op volle toeren, dat is nu wel duidelijk. Maar wij hebben gekozen voor een rechtlijnige en objectieve methode via het RFGP. Oprecht jammer dat Frankrijk een andere weg kiest. De beweringen dat hun aanbod daarbinnen niet paste, is gewoonweg onjuist. De criteria zijn duidelijk. Punt uit.'

In legerkringen wordt het Franse aanbod eveneens afgedaan als 'een hol aanbod'. 'Ze hebben geen timeline, geen programma, geen antwoorden', zo luidt het op de site van De Standaard. En nog volgens De Standaard is ook bij de partij van de premier, bij de Franstalige liberalen van de Mouvement Réformateur, kritiek te horen op de 'Franse arrogantie'.

Toch wijst premier Charles Michel zelf het aanbod vanuit Frankrijk niet af. 'Wij gaan daar niet op reageren. Het RFGP loopt en voorstel van Fransen wordt juridisch onderzocht', laat de woordvoerder van de premier droog weten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud