Advertentie
Advertentie

Prinses Astrid met 150 bedrijven naar Afrika

Prinses Astrid leidt vanaf zondag haar eerste economische missie. ©Photo News

Ruim 150 bedrijven nemen deel aan de Belgische handelsmissie die zondag vertrekt naar Angola en Zuid-Afrika. De economische missie wordt voor het eerst geleid door prinses Astrid.

Prinses Astrid neemt die taak over van haar broer Filip, de erevoorzitter van het federale agentschap Buitenlandse Handel, die deze zomer Albert II opvolgde als koning. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is ook van de partij. Vlaams minister-president Kris Peeters neemt deel aan het Angolese luik. In Zuid-Afrika neemt viceminister-president Ingrid Lieten, de Vlaamse honneurs waar.

Angola is geen evidente bestemming voor een economische missie. Maar dankzij de olie- en gasrijkdommen en de relatieve politieke stabiliteit is Angola, een buurland van Congo, al enkele jaren een van de snelst groeiende economieën in Afrika en is het land uitgegroeid tot de derde grootste economie van het continent. In de marge van de olie-exploratie zijn er in Angola zakelijke mogelijkheden voor de Belgische baggeraars DEME en De Nul, en voor bedrijven die diensten leveren aan de olie- en gasindustrie, zoals de scheepvaartgroep Exmar.

Ook een aantal Antwerpse diamantbedrijven reist mee naar Angola. Het land is de zesde grootste diamantproducent ter wereld en komt daarmee voor Zuid-Afrika. Sinds begin dit jaar beschikt Angola over een staatsinvesteringsfonds van 5 miljard dollar, voor binnenlandse en buitenlandse investeringen. Ook dat kan opportuniteiten bieden voor Belgische bedrijven.

Dinsdagnamiddag reist de Belgische delegatie door naar Zuid-Afrika. Daar ligt de klemtoon eveneens op het promoten van Antwerpen als centrum voor de internationale diamanthandel en het aanprijzen van Antwerpen als havenstad voor trafieken vanuit Zuid-Afrika.

Er zullen ook inspanningen worden gedaan om de samenwerking tussen het land en Belgische universiteiten te verbeteren. In Johannesburg en Kaapstad zal een belangrijke vertegenwoording van de Belgische universiteiten - Vlaamse en Waalse - aanwezig zijn.

Veruit de belangrijkste handelspartner van zowel Angola als Zuid-Afrika is China. Dat betekent echter niet dat er geen opportuniteiten zijn voor Belgische bedrijven. De Belgische uitvoer naar Angola steeg vorig jaar met 68 procent tot 463 miljoen euro, die naar Zuid-Afrika met 7 procent tot 1,64 miljard euro. SMi

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud