opmerkelijk

Provincie Antwerpen schaft subsidies aan politieke partijen af

Provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). ©BELGAONTHESPOT

Antwerpen is de eerste provincie die de financiering van politieke partijen aanpakt.

Het nieuwe Antwerpse provinciebestuur wil de provinciale steun voor politieke partijen - nu nog 500.000 euro per jaar - halveren en tegen het einde van de legislatuur zelfs afschaffen. Dat zegt de gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) maandag bij de voorstelling van het bestuursakkoord. Antwerpen is de eerste provincie die de subsidies voor politieke partijen afschaft. 

Het vrijgekomen budget pompt de provincie in het fietsbeleid. 'Met de fietsostrades krijgen we enorm veel mensen uit hun wagen en op de fiets. Daar moeten we nog meer op inzetten. De provincie moet op haar kerntaken focussen, op de zaken waarmee ze nog voor een maatschappelijke meerwaarde kan zorgen', zegt Lemmens.

72 miljoen euro subsidies

Met het afschaffen van de provinciefinanciering verdwijnt een van de vele geldstromen van de Belgische belastingbetaler naar de partijen. In vergelijking met de rest van Europa krijgen Belgische partijen erg veel overheidsmiddelen. Per jaar gaat het om 72 miljoen euro, goed voor bijna 80 procent van de partij-inkomsten. De N-VA is als grootste partij ook de rijkste partij van het land en krijgt jaarlijks 13 miljoen euro subsidies.

De bijdrage van de provincies is klein bier vergeleken met de andere subsidiestromen. Partijen krijgen het gros van hun geld van de federale (43%) en de regionale dotatie (18%), die afhankelijk is van het aantal stemmen die een partij haalt. Daarnaast krijgen hun fracties toelages van het federaal parlement en de regionale parlementen (29%). De staat subsidieert ook de jongerenorganisaties van de partijen en de parlementen betalen het loon van de parlementaire medewerkers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud