PS deelt nog snel kerstcadeau van 180 miljoen uit

Minister Pierre-Yves Dermagne spreekt van een extra 'beschermingspremie' . ©REUTERS

De PS begint zijn stempel te drukken op het beleid. Al wie langer dan 2 maanden tijdelijk werkloos was, krijgt een kerstcadeautje op zijn rekening. Kostprijs 180 miljoen.

10 euro bruto per dag voor al wie tussen maart en eind november langer dan 52 dagen technisch werkloos was ten gevolge van de coronacris: zoveel bedraagt de bijkomende premie die minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) vrijdag aankondigde. Voor wie 200 dagen thuis zat, komt dat neer op 1.480 euro bruto en 1.258 euro netto. Dat geld wordt nog voor nieuwjaar in één keer op de rekening van de ontvangers gestort. Met de groeten van de PS én van de vakbond ABVV, die de pluimen van de maatregel vrijdag direct op zijn hoed stak.

OCMW's krijgen steeds meer hulpvragen van mensen die nog nooit eerder bij een OCMW aanklopten.

De premie zat al een tijdje in de pijplijn, maar tussen de sociale partners was er lang discussie over. 'Het beheerscomité van de RVA leverde een verdeeld advies af, maar de regering is de vakbonden gevolgd', aldus een werkgeversbron. Het is de nieuwe realiteit nu de PS de minister van Werk levert, valt steeds luider te horen. Binnen de Vivaldi-coalitie schijnt er geen grote discussie te zijn geweest over het kerstcadeau. De premie maakte deel uit van een ruim compromis over 38 steunmaatregelen. Recent kon de MR bijvoorbeeld nog uitpakken met de verlenging van het dubbel overbruggingsrecht voor zelfstandigen en acht gratis sessies bij de psycholoog voor ondernemers die het lastig hebben.

Pierre-Yves Dermagne zelf spreekt van een bijkomende beschermingspremie. Sinds het begin van de coronacrisis zijn ruim 400.000 werknemers langer dan twee maanden werkloos. Het inkomensverlies begint bij velen zwaar te wegen, stellen de OCMW's ook vast. Zij krijgen steeds meer hulpvragen van mensen die nog nooit eerder bij een OCMW hadden aangeklopt. De regering rekent met dit soort maatregelen ook op terugverdieneffecten: wie wat meer in de portefeuille heeft, kan wat meer consumeren.

1.258
bedrag premie
Voor wie 200 dagen zonder werk zat door corona komt de premie neer op 1.480 euro bruto of 1.258 euro netto.

De bijkomende premie voor langdurig tijdelijk werklozen kost de overheid 180 miljoen euro. Het gaat om een gesloten enveloppe, want de teller is eind november gestopt met tikken. Dat is niettemin een vrij substantieel bedrag, maar zoals alles tegenwoordig verbleekt het bij wat de staat tot nu al moest ophoesten om de economie niet te laten instorten en de crisis te bestrijden.

'Het beheerscomité van de RVA leverde een verdeeld advies af, maar de regering is de vakbonden gevolgd.'
Werkgeversbron

Voor dit jaar staat de teller voor de federale overheid al op een goeie 13 miljard. De factuur van de uitgebreide tijdelijke werkloosheid bedraagt inmiddels 3,7 miljard. Het overbruggingsrecht voor zelfstandigen kostte tot nu 2,7 miljard, de btw-verlaging voor de horeca 347,5 miljoen, de lagere bedrijfsvoorheffing voor getroffen sectoren 460 miljoen en de carry-backregeling die bedrijven extra ademruimte moet geven 527 miljoen euro. De deelstaten gaven tot nu toe 5 miljard uit, vooral aan premies voor zelfstandigen en bedrijven. De bedragen waarmee worden gegoocheld, maken met makkelijker om maatregelen van een paar honderd miljoen te laten passeren.

Het gaat grotendeels om eenmalige maatregelen, die niet blijven aantikken in de begrotingen, maar aan de staatsschuld worden toegevoegd. Gezien de overheid tegenwoordig gratis leent, is dat een operatie met een beperkte impact, luidt het dan. Niettemin zetten economen steeds meer vraagtekens bij het beleid. Onder andere gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank pleit al een tijdje voor doelgerichte steun voor kwetsbare mensen en sectoren, in plaats van algemene maatregelen.

Volgens het kabinet-Dermagne is deze premie net een gerichte maatregel, die terechtkomt bij mensen die moeilijke tijden kennen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud