PS en groenen voeren druk op voor snelle aanpassing abortuswet

CD&V-voorzitter Joachim Coens. ©BELGA

Het ziet ernaar uit dat de Kamer nog voor de vakantie stemt over het wetsvoorstel dat de abortuswet versoepelt. De Raad van State heeft het nieuwe advies uitgebracht dat de tegenstanders van het voorstel hadden gevraagd.

De voorstanders van de wet zullen nu aandringen dat het punt volgende week op de agenda wordt geplaatst.

Het voorstel ligt politiek erg gevoelig: CD&V is tegen het voorstel en koppelt de kwestie aan de regeringsvorming.

Het voorstel haalt abortus volledig uit de strafwet en verlengt de termijn van 12 naar 18 weken. De verplichte bedenktijd wordt ingekort en er komen strafsancties voor wie abortus wil verhinderen. Een brede meerderheid van socialisten, liberalen, groenen, de PVDA en DéFI steunt het voorstel. CD&V, N-VA en Vlaams Belang tonen zich felle tegenstanders.

Politieke deining

De kwestie veroorzaakt politieke deining. CD&V-voorzitter Joachim Coens wil zulke ethische kwesties bespreken in het kader van de federale regeringsvorming. Over het voorstel had vorige week al gestemd moeten worden, maar door een nieuw advies aan de Raad van State te vragen bekwam CD&V uitstel.

Coens probeert samen met zijn liberale collega's Egbert Lachaert (Open VLD) en Georges-Louis Bouchez (MR) een coalitie op de been te brengen met de N-VA (tegenstander van het voorstel), de sp.a (voorstander van het voorstel) en het cdH (dat het voorstel wil bijsturen). De liberalen steunen het voorstel ook, al hebben de Kamerleden van de MR de vrijheid om in eer en geweten te stemmen.

De PS heeft alvast aan Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) gevraagd om het punt op de agenda van volgende woensdag te zetten. Ook Groen gaat ervan uit dat volgende week over het voorstel gestemd wordt. 'Volgens de normale gang van zaken komt de stemming volgende week op de agenda van de plenaire vergadering', tweet Kamerlid Jessika Soors.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud