Advertentie

PS en MR bikkelen over 50 euro voor armen

PS-voorzitter Paul Magnette. ©Valentin Bianchi / Hans Lucas

Het akkoord over de laatste verlenging van de federale coronasteun is dan toch nog niet rond. De PS en de MR bikkelen nog over 50 euro voor leefloners en arme ouderen.

Donderdagmiddag vernamen De Tijd, De Standaard en Le Soir van meerdere kabinetten dat er de facto een akkoord was over de verlenging van de economische coronasteun tot 31 december. Er zou nog eens 90 miljoen euro uitgetrokken worden voor de verlenging van het soepele regime voor tijdelijke werkloosheid, een enkelvoudige overbruggingspremie voor zelfstandigen, steun aan de NMBS en een premie van 50 euro voor leefloners en ouderen met een inkomensgarantie.

Maar donderdagavond begon PS-voorzitter Paul Magnette te communiceren dat het voorziene budget voor die sociale premie - 15 miljoen euro - niet volstond om de volledige doelgroep te bedienen. Ook voor de groenen was dat een belangrijk punt. Daarop legde het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD) een aangepast voorstel op tafel. Boven op de voorziene 15 miljoen euro zou minister van Pensioenen en Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) dat budget kunnen aanvullen vanuit de onderbenutting. Dat zijn budgetten die begroot zijn, maar niet aangewend werden.

Blokkeren

De PS en de groenen konden zich daarin vinden, maar daarop begon de MR te blokkeren. Volgens meerdere bronnen gaat het om een puur politieke kwestie en niet over de inhoud. 'De Franstalige liberalen pikken het niet dat Magnette opnieuw de grote trom roerde over wat een regeringskwestie is', zegt een hoge regeringsbron. Volgens een andere bron raakt de kwestie binnenkort wel uitgeklaard.

In elk geval staat de verlenging van de tijdelijke werkloosheid tot 31 december niet meer ter discussie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud