Advertentie
Advertentie

PS nog niet zonder zorgen na exit Tarabella

Europarlementslid Marc Tarabella wordt verdacht van corruptie. ©EPA-EFE

De uitsluiting van Europees Parlementslid Marc Tarabella moet een eind maken aan de zweem van corruptie rond de PS. Met een uiterst linkse PVDA/PTB die goed scoort in de peilingen kan de partij zich geen schandalen meer permitteren.

Het Europees Parlementslid Marc Tarabella kwam in december in opspraak na een huiszoeking in zijn woning in het Luikse Anthisnes. De speurders brachten hem in verband met Qatargate-verdachten Pier Antonio Panzeri en Eva Kaili, die waren opgepakt na de vondst van grote sommen cash. Smeergeld uit Qatar en Marokko, volgens het gerecht.

De essentie
  • Door Marc Tarabella uit de partij te zetten, probeert de PS zichzelf los te maken van Qatargate.
  • Nieuwe onthullingen brachten de partij telkens opnieuw in verlegenheid.
  • Tarabella houdt zijn onschuld staande en wil weerwoord bieden na de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid.
  • De vraag is of het dossier voor de PS nog andere verrassingen in petto heeft, bijvoorbeeld over de betrokkenheid van Europarlementslid Marie Arena.
Advertentie

In eerste instantie besliste de PS om Tarabella voor de duur van het onderzoek te schorsen als partijlid. Sindsdien blijven nieuwe onthullingen hem achtervolgen. Hoewel Tarabella alle aantijgingen stellig ontkent, noemden andere verdachten zijn naam in verhoren die hun weg blijven vinden naar de buitenwereld. Eerder deze week lekten in verschillende media fragmenten van een verhoor met spilfiguur Panzeri uit. Hij zegt dat Tarabella 'tussen 120.000 en 140.000 euro' cash ontving in papieren zakken.

De PS zag het schouwspel almaar meer met lede ogen aan. Met elke nieuwe onthulling in de pers krijgt het imago van de partij een klap. De verwachting is dat gevoelige zaken zullen blijven uitlekken, zeker nu Panzeri als spijtoptant meewerkt met het gerecht. Zo werd de positie van Tarabella helemaal onhoudbaar.

Het vermoeden van onschuld blijkt maar een vaag concept dat volledig met de voeten wordt getreden.

Marc Tarabella
Europees Parlementslid

De Europese S&D-fractie zette Tarabella donderdag uit de groep, nadat hij weigerde haar vrijwillig te verlaten. Na die beslissing moest de PS wel volgen. Hem aan boord houden na een exit uit de Europese fractie zou moeilijk uit te leggen zijn. Een dag voor de nieuwjaarsreceptie van de partij verliest het in opspraak geraakte Europarlementslid zijn partijkaart.

Nieuwe problemen

De gang van zaken zit Tarabella duidelijk hoog, blijkt uit een brief aan de commissie van het Europees Parlement die over de opheffing van zijn immuniteit beslist. 'Sinds het begin van de zaak wordt er helaas regelmatig, haast systematisch gelekt', schrijft hij in de brief, die het persagentschap Belga in handen kreeg. 'Het onderzoek is niet meer geheim en het vermoeden van onschuld blijkt een vaag concept dat volledig met de voeten wordt getreden.' Hij vraagt zelf dat zijn immuniteit opgeheven wordt, zodat hij bij de speurders zijn kant van het verhaal kan doen.

De vraag is of de PS zichzelf door de opheffing van Tarabella's lidmaatschap definitief losmaakt van de zweem van corruptie rond de partij. Begin december kreeg de PS ook al af te rekenen met een schandaal rond de dure snoepreisjes van de voorzitter van het Waals Parlement Jean-Claude Marcourt. De uiterst linkse PVDA/PTB, die in Wallonië goed scoort in de peilingen, maakt dankbaar gebruik van de schandalen. PS-voorzitter Paul Magnette beseft goed dat zijn partij zich geen schandalen meer kan permitteren.

Het blijft nog onduidelijk in hoeverre het PS-Europarlementslid Marie Arena, wier naam ook viel in Qatargate, de partij nog in de problemen kan brengen. Voorlopig zijn er minder aanleidingen om op te treden: er was geen huiszoeking bij haar thuis en er loopt geen procedure voor de opheffing van haar parlementaire onschendbaarheid. Door proactief een stap opzij te zetten uit haar politieke functies, blijft ze discussies over haar positie een stap voor. Dat Panzeri nu verklaart dat ze niets met Qatargate te maken heeft, is een meevaller. Al is de PS nog niet volledig zonder zorgen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.