Puigdemont beroert opnieuw de Wetstraat

De Catalaanse leider Carles Puigdemont was zondag gastspreker op de nieuwjaarsreceptie van N-VA Lennik. ©AFP

Zal Carles Puigdemont zijn regeerverklaring volgende week in het Vlaams Parlement voorlezen? De N-VA lijkt voorstander, maar andere partijen staan op de rem.

Het was het Spaanse persagentschap EFE dat de kat de bel aanbond. De Catalaanse leider Carles Puigdemont die in ons land in ballingschap verblijft, zou met de N-VA onderhandelen om in het Vlaams Parlement zijn inhuldigingsspeech te houden als nieuwe minister-president van Catalonië.

Het Catalaans Parlement debatteert dinsdag over een nieuwe minister-president. Carles Puigdemont is de enige kandidaat om zichzelf op te volgen en kan rekenen op een meerderheid.

Het Spaans Grondwettelijk Hof liet intussen wel weten dat Puigdemont zelf in Barcelona aanwezig moet zijn om de eed af te leggen. En dat is moeilijk want omdat er een aanhoudingsbevel tegen hem loopt, zou hij bij een aankomst in Spanje meteen in voorlopige hechtenis genomen worden. Doet Puigdemont de regeerverklaring dinsdag toch in ons land, dan is het dus vooral symbolisch. 

N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt de zet van Madrid een 'democratische schande'. Volgens De Wever was Puigdemont op zoek naar een locatie om vanuit ons land de regeerverklaring af te leggen, maar hij ontkende dat hij toestemming gaf voor een zaal in het Vlaams Parlement. 'Dat is niet aan ons om hem daar een zaal te geven. Het bureau van het parlement moet daarover oordelen', klonk het in VTM Nieuws.

'Er is tot op heden nog geen enkele aanvraag ingediend', zegt Jan Peumans (N-VA), de voorzitter van het Vlaams Parlement. 'Als er een aanvraag binnenkomt, oordeelt in principe het Vast Bureau', bevestigde Peumans.

Voorbehoud

Bij de meerderheidspartijen CD&V en Open VLD staat men alvast niet te springen voor dergelijk scenario.  'Het zou niet goed zijn dat het Vlaams Parlement zich als instituut zou laten misbruiken voor een buitenlands politiek spel', zegt Open VLD-fractieleider Bart Somers.

'Hier mag geen misverstand over bestaan. Het is niet de N-VA die in naam van het parlement over zo'n zaken beslist', klinkt het bij CD&V. 'Als er een aanvraag zou zijn, is dat een zaak van het parlement, niet van één partij. Maar het lijkt me niet goed dat het parlement zich hier als instituut voor de kar laat spannen', zegt CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel.

Vrienden helpen

De N-VA heeft veel contacten met de Catalaanse leider. Die was zondag gastspreker op de nieuwjaarsreceptie van N-VA Lennik. De Wever noemde Puigdemont een vriend in de studio van VTM Nieuws. 'Vrienden die in de problemen zitten, laten we niet vallen. We helpen hem logistiek, dat wil zeggen dat we hem de weg wijzen. We helpen hem met de praktische dingen die hij nodig heeft', zei De Wever.

'Voor mij is Puigdemont overal welkom, bij mij thuis, in het Vlaams Parlement, overal, maar ik beslis daar niet over', aldus De Wever.  

Terugkeer

Ondertussen probeert Puigdemont nog altijd om naar Barcelona terug te keren. Hij heeft bij het Spaanse hooggerechtshof een toelating gevraagd om de zitting van het regionale parlement in Barcelona bij te wonen. Dat werd bevestigd door Josep Rull, een partijgenoot van Puigdemont.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud