Quarantaine voor wie naar Baltische staten reist

Ook naar Ierland en IJsland is quarantaine verplicht. ©Photo News

Wie vanuit België naar Estland, Letland of Litouwen reist, moet er verplicht in quarantaine.

Vlaanderen kleurt sinds enkele dagen oranje op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Dat betekent dat de er voorbije twee weken gemiddeld tussen 20 en 60 covidbesmettingen per 100.000 zijn geregistreerd. In Vlaanderen is dat 25.

Estland, Letland en Litouwen vragen sinds maandag aan Belgen om na aankomst 14 dagen in quarantaine te gaan. De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft als reisadvies voor die landen de kleurcode oranje. Niet-essentiële verplaatsingen zoals toerisme kunnen onder voorwaarden en met verhoogde waakzaamheid.

De verplichte quarantaine geldt ook voor wie vanuit België naar Ierland en IJsland reist. Wie vanuit België in Cyprus of Denemarken aankomt, wordt verplicht getest op corona.

Aan wie uit een oranje zone terugkeert, vraagt Buitenlandse Zaken waakzaam te zijn. Reizigers krijgen de aanbeveling in quarantaine te gaan en een test te doen, maar zijn daar niet toe verplicht. Onder andere Zweden, Bulgarije en Kroatië zijn oranje landen.

Naar 'rode' regio's reizen, is niet toegelaten. In die streken, zoals delen van Portugal en Spanje en de Britse stad Leicester geldt een lockdown. Wie uit zo'n zone terugkeert, moet in quarantaine en verplicht een coronatest afleggen. Dat geldt ook voor wie in België aankomt vanuit een niet-Europese land of een land buiten de Schengenzone.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud