Raadkamer verwijst Melikan Kucam naar rechtbank voor visafraude

Melikan Kucam begin vorig jaar in de Mechelse gemeenteraad. ©BELGA

De raadkamer in Antwerpen heeft tien verdachten naar de correctionele rechtbank verwezen in het dossier over fraude met humanitaire visa, reispapieren voor vluchtelingen. De hoofdverdachte is de Mechelse N-VA'er Melikan Kucam.

Melikan Kucam werd in januari 2019 aangehouden. De veertiger, toen nog Mechels gemeenteraadslid, zou zich hebben laten betalen om mensen aan een humanitair visum te helpen. Die visa werden uitgereikt in het kader van de reddingsactie van christenen uit het oorlogsgebied in Syrië.

Met een humanitair visum konden deze mensen op een veilige en legale manier naar België reizen om in ons land asiel aan te vragen. Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) de lijsten opstelde met kandidaten voor zo'n humanitair visum.

Het onderzoek, dat in november 2018 van start ging, bracht onregelmatigheden bij het toekennen van die visa aan het licht. 'De organisatie wordt ervan verdacht 219 mensen tegen betaling aan een humanitair visum te hebben geholpen, waarvan 96 mensen - in strijd met de voorwaarden van het visum - niet in België zouden gebleven zijn', zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts.

Kucam en de negen andere verdachten moeten zich voor de rechter verantwoorden voor mensensmokkel, passieve omkoping en criminele organisatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud