'Rechter kan migratiepact ook gebruiken als we het niet stemmen'

Minister Van Justitie gaat er van uit dat er volgende week nog een regering is. ©Photo News

Een rechter kan zich aan het VN-Migratiepact spiegelen. Maar dat kan hij ook als we het pact niet stemmen. Dat zei Justitieminister Koen Geens (CD&V) zondag bij VTM Nieuws.

De federale regering staat onder hoogspanning als gevolg van het VN-Migratiepact. Volgend weekend zou eerste minister Charles Michel (MR) naar Marrakesh moeten reizen, om daar de Belgische steun voor het pact uit te spreken, maar dat ziet N-VA niet zitten.

De premier werkt aan een interpretatieve verklaring die aan het pact kan worden toegevoegd, maar de vraag is of dat zal volstaan voor de Vlaams-nationalisten.

'Ik ga er van uit dat we volgende week nog een regering hebben', zei Koen Geens bij VTM. Hij gaf wel aan geschrokken te zijn door de houding van coalitiepartner N-VA.

'De premier werkt dag en nacht aan een oplossing', aldus Geens. 'In Nederland heeft men een groep van landen samengesteld die een standpuntverklaring gaan neerleggen. In Duitsland heeft het parlement een resolutie aangenomen die stelt dat het land soeverein is. Wij kunnen iets vergelijkbaars doen. Dat is ook wat in normale omstandigheden moet gebeuren.'

Als we onze steun voor het pact toch zouden opzeggen, riskeren we onze internationale reputatie, vindt Geens.

Pol Van Den Driessche (N-VA) benadrukte tijdens De Zevende Dag dat zijn partij er niet op uit is om de regering te doen vallen. 'Het is wel aan de premier om een voorstel te doen'. Hij ging in debat met Johan Vande Lanotte (sp.a). Die stelt dat het N-VA er enkel om te doen is om zich te profileren ten opzichte van het Vlaams Belang, na het succes van die partij  bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect