Rechter vernietigt belastingclaim van De Gucht

Karel De Gucht (r.) en zijn vrouw Mireille Schreurs. ‘Ik heb altijd gezegd dat de procedure tegen mij onwettig was en ten gronde onjuist’, zegt De Gucht. ©BELGA

Een rechter heeft de grote belastingaanslag tegen voormalig Europees commissaris en minister Karel De Gucht vernietigd, omdat de fiscus onterecht zijn rekeningen heeft ingekeken.

Het belastingdossier tegen De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs sleept al meer dan negen jaar aan. Op 20 november 2009 verstuurde de fiscus zijn eerste vragen over de aanslagjaren 2007, 2008 en 2009.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) vond dat de uitgaven van het echtpaar De Gucht niet overeenstemden met hun officiële inkomsten. Vooral hun gerenoveerde buitenverblijf op een domein in Toscane wekte argwaan. In 2010 breidde de BBI haar onderzoek uit naar vroegere aanslagjaren tot 2004.

Over de grond van de zaak heeft de rechter niet geoordeeld.
Het onderzoek kreeg eind 2011 een andere wending toen de fiscus inzage vroeg én kreeg in de bank rekeningen van het koppel. De belastinginspecteurs ontdekten een grote storting op hun rekening bij BNP Paribas Fortis. Die dateerde van mei 2005 en er waren geen belastingen op betaald.

In april 2012 kregen De Gucht en zijn vrouw bericht dat de fiscus de 976.282,71 euro die ze hadden ontvangen ging belasten als ‘baten’. Een aanslag in de personenbelasting van ruim 811.000 euro voor het aanslagjaar 2006 volgde.

Procedureslag 

 Na een procedureslag die al bij het Grondwettelijk Hof en het Hof van Cassatie passeerde, heeft een fiscale rechter in Gent de belastingaanslag tegen De Gucht en Schreurs vernietigd.

Over de grond van de zaak heeft de rechter niet geoordeeld. De fiscus heeft destijds de bankgegevens opgevraagd om na te gaan welke investeringen het koppel had gedaan in hun Toscaanse villa, maar volgens de rechter had de fiscus andere bedoelingen. En de fiscus mag geen inlichtingen opvragen met als doel het bestaan van fiscaal relevante feiten te ontdekken. Dat zou de bewijslast omkeren.

De fiscus heeft zijn ‘vraagrecht’ foutief toegepast, oordeelt de rechter. En omdat de verdere taxatieprocedure gestoeld was op die ‘foutieve vraagstelling en onrechtmatige vragen om inlichtingen’ bij de banken, vernietigt de rechter de aanslag.

Het is afwachten of de fiscus nog in beroep gaat. Hij wil het vonnis eerst grondig analyseren, luidt het bij Financiën.

‘Ik heb altijd gezegd dat de procedure tegen mij onwettig was en ten gronde onjuist’, zegt De Gucht. Hij hekelt dat de hele procedure hem al ‘veel geld gekost heeft’. Dat vindt hij ‘oneerlijk’, omdat de fiscus volgens hem kan blijven procederen. ‘Het is een serieuze aderlating.’

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud