Regering bikkelt over impact btw elektriciteit op loon

Kris Peeters, Charles Michel en Jan Jambon ©Dieter Telemans

Door de vele losse eindjes in het akkoord over de taxshift moet er achter de schermen nog heel wat worden uitgeklaard. En dat vlot langs geen kanten, vernam De Tijd. Zo is er in de regering ‘onenigheid’ over de vraag of de hogere btw op elektriciteit mee moet worden opgenomen in de loonindex.

De regering-Michel heeft dan wel een akkoord bereikt over de taxshift, achter de schermen is er in alle stilte een tweede rondje onderhandelingen bezig over de ‘notificaties’ bij de taxshift. Die ‘notificaties’ moeten verduidelijken wat er juist is overeengekomen.

Doordat CD&V het gevoel heeft dat de coalitiepartners vicepremier Kris Peeters hebben proberen te beschadigen, door hem meteen te ‘framen’ als verliezer van de onderhandelingen, lopen die gesprekken over de ‘invulling’ van een aantal maatregelen uit de taxshift ‘bijzonder moeilijk’. Peeters zet zich schrap, hij wil niet nog meer in de hoek worden geduwd.

Een van de cruciale vragen die voorliggen, is of de beslissing om de btw op elektriciteit vanaf september weer te verhogen naar 21 procent binnen of buiten de automatische loonindexering zal worden gehouden. Volgens de Franstalige zender RTBf zouden de kabinetschefs hebben beslist dat de btw-verhoging ‘geneutraliseerd’ zou worden in de index, maar dat wordt tegenover De Tijd ontkend. Er is nog ‘onenigheid’ over, luidt het. Inmiddels heeft ook RTBf laten weten dat er nog geen beslissing is gevallen.

Voor Open VLD en de N-VA is het duidelijk dat die btw-verhoging buiten de index moet worden gehouden, anders dreigt het een vestzak-broekzakoperatie te worden. In regeringskringen wordt de impact van de btw-verhoging op elektriciteit geraamd op een toename met zo’n 0,4 procentpunt van de index.

Wat de regering met de ene hand wint door de btw-verhoging op elektriciteit, zou ze dan met de andere hand verliezen doordat de lonen sneller zouden stijgen. Dat is overigens de reden waarom alle plannen om de btw te harmoniseren of te verhogen in de discussie over de taxshift zijn verdwenen, buiten dus de verhoging van de btw op elektriciteit. Die beslissing van de regering-Di Rupo sloeg immers een gat van ongeveer 1 miljard euro in de begroting.

Tweede indexsprong

Maar Kris Peeters wil niet dat de btw-verhoging op elektriciteit buiten de index wordt gehouden. Dat zou immers neerkomen op een tweede indexsprong van zo’n 0,4 procent, boven op de indexsprong van 2 procent die al is goedgekeurd.

Daarmee zou Peeters zich nog meer de woede van zijn achterban op de hals halen. Marc Leemans, de topman van het ACV, noemde de taxshift eerder al het bewijs dat de regering-Michel ‘asociaal’ is. En de kritiek is al dat de werknemers meer zullen moeten betalen dan dat ze terug zullen krijgen.

Een andere moeilijke discussie is hoe de speculatiebelasting er moet uitzien, de enige trofee die Peeters kreeg na zijn poging ook de vermogens te doen betalen. Er zijn nog heel wat vraagtekens. Hoe hoog zal de speculatiebelasting zijn? Hoe zal ze worden toegepast? Hoe zit het precies met de verrekening van de minwaarden?

Opnieuw lijkt Peeters hier het onderste uit de kan te willen halen, al was het maar om zijn ‘sociale gezicht’ te redden. Ook over het optrekken van de roerende voorheffing naar 27 procent op alle producten - ook de Leterme-bonds, de volkslening en de beveks waarvoor nu nog een lagere roerende voorheffing geldt - is het laatste woord nog niet gezegd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud