Advertentie

Regering legt zonnepanelen op zee

In China is het concept van zonneboerderijen op water al langer ingeburgerd. ©BELGAIMAGE

In 2020 zullen de eerste drijvende zonnepanelen voor de Belgische kust geïnstalleerd worden.

Een studie is bezig om de beste locatie te kiezen voor een kleinschalig proefproject met drijvende zonnepanelen. 'De Noordzee heeft het potentieel een heuse zonneboerderij te worden', zegt Philippe De Backer (staatssecretaris voor de Noordzee) aan De Standaard.

De Backer hakt binnenkort de knoop door. Mogelijks komen de zonnepanelen in een de windmolenparken voor Zeebrugge, waar nu al geen passage van boten is toegestaan.

De Noordzee heeft het potentieel een heuse zonneboerderij te worden.

De zonnepanelen zouden niet zichtbaar zijn vanop het strand, en zouden in principe een hoger rendement moeten hebben dan panelen op uw dak. Er zijn namelijk meestal minder wolken op zee, en de panelen liggen op een koude massa waardoor ze beter functioneren dan op daken waar de temperatuur snel kan oplopen.

De Backer legt momenteel de laatste hand aan het nieuwe Marien Ruimtelijk Plan waarin het gebruik van de Noordzee voor allerhande activiteiten op papier wordt vastgelegd. Hernieuwbare energie speelt daarin een belangrijke rol, met wind-, golfslag- en nu ook zonne-energie.

In Nederland werd eerder deze maand het startschot gegeven voor de aanleg van een zonneboerderij van (binnen enkele jaren) 2.500 vierkante meter voor de kust van Scheveningen. In China is het concept - vooral installaties in vijvers en meren - al langer ingeburgerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud