Regering-Michel in laatste rechte lijn naar taxshift

©BELGA

Alles ligt op tafel voor de begroting en taxshift, nu moeten er politiek knopen worden doorgehakt. Dat was gisteren te horen in de regering. De hoop is er dat er kan worden geland.

‘Moeten we dit nu opnieuw becijferen, we hebben dat al zoveel keer gedaan.’ De medewerkers van de vicepremiers worden er stilaan gek van, maar gisteren werden in werkgroepen nog maar eens de effecten herberekend van de maatregelen voor een taxshift die op de regeringstafel liggen.

‘Die werkgroepen lijken bezigheidstherapie, want nu moeten er politiek knopen worden doorgehakt’, merkte een onderhandelaar gisteren op.

Ook gisteren lekten er geen details uit, maar wat op tafel ligt, is een mix van besparingsmaatregelen, hogere belastinginkomsten en structurele hervormingen. ‘Een akkoord over de begroting en de taxshift is haalbaar. Er zit eten en drinken in voor iedereen. Maar het is zoeken naar het juiste evenwicht. En de laatste meters wegen altijd het zwaarst. Het wordt kantje boord’, was gisteren te horen.

Dat CD&V-vicepremier Kris Peeters akkoord is gegaan om de oefening uit te breiden tot 2017 en 2018, zoals de N-VA en Open VLD bepleitten, en zelfs tot 2019 wil kijken, zagen de coalitiepartners als een belangrijke doorbraak. ‘Het betekent dat CD&V aanvaardt dat er meer bespaard moet worden dan strikt gezien nodig is om het gat van 1,7 miljard tegen 2016 dicht te rijden.’

En dat is belangrijk, want de liberalen en de Vlaamsnationalisten willen maar bijkomende belastingen slikken als daar besparingen en structurele hervormingen tegenover staan. Daarbij wordt vooral gekeken naar besparingen in de sociale zekerheid, wat CD&V tot dusver altijd had afgewezen. Peeters & co wilden niet dat er gesnoeid zou worden in de uitkeringen.

Dat de sociale zekerheid geen taboe meer is, heeft ermee te maken dat de N-VA en Open VLD duidelijk hebben gemaakt dat ook zij niet willen hakken in de uitkeringen. Het dada van de N-VA om de werkloosheidsuitkeringen verder te beperken in de tijd ligt zelfs niet meer op tafel. De Vlaamsnationalisten mikken op besparingen in de beheerskosten, waarbij ze vooral de ziekenfondsen en vakbonden viseren. Zo krijgen de ziekenfondsen bijvoorbeeld jaarlijks een dik miljard euro voor de uitbetaling van de ziekteverzekering.

Ontvetten

‘Er wordt verder gekeken dan het klassieke begrotingsoverleg om de tekorten weg te werken. We willen ook werk maken van het terugdringen van het overheidsbeslag door de overheid voort te ontvetten. We gaan voorbij de slogans. Na een jaar weten we ook hoe we kunnen vermijden dat andere partijen worden gebruuskeerd’, zegt een onderhandelaar.

Er is dan ook hoop dat er geland zal kunnen worden, al blijft het moeilijk. Iedereen zal een beetje moeten inbinden en toegeven. En het bleef ook gisterenavond, toen de regeringstop andermaal samenzat, maar de vraag of dat finale politieke proces van geven of nemen zou worden ingezet. In de late uurtjes van de onderhandelingen dinsdagnacht leek het er even in te zitten, maar toch werd de landing niet ingezet.

Ook gisteravond durfde niemand te voorspellen of het zou lukken. Het blijft dus afwachten. Als het deze week of komend weekend niet lukt, dan lijkt heel de oefening alsnog over het zomerreces te worden getild. En dan is het eigenlijk terug naar af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud