Advertentie

Regering reserveert 750 miljoen voor krantenbedeling

©Photo News

De federale regering reserveert 750 miljoen euro voor de krantendistributie tot 2027. De N-VA spreekt van een concessie op maat van Bpost.

Het was al bekend dat de Vivaldi-coalitie er opnieuw voor zou kiezen om een concessie uit te schrijven voor de bedeling van kranten en tijdschriften. Open VLD diende in 2019 nochtans een wetsvoorstel in om ermee op te houden, maar de PS is gevoelig voor de claim van huidig concessiehouder Bpost dat er duizenden jobs voortvloeien uit het contract.

Op een vraag van het N-VA-Kamerlid Michael Freilich heeft minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) nu bekendgemaakt in welk budget er wordt voorzien voor de nieuwe concessie, die in 2023 ingaat. Het gaat over 750 miljoen euro, maar het jaarbudget is aflopend. In 2023 wordt in 162,5 miljoen voorzien, in 2027 nog in 137,5 miljoen. 'De bedragen dalen omdat er jaarlijks minder papieren kranten worden gedrukt. Een deel van de besparing zal worden geherinvesteerd in de digitale transitie', aldus het kabinet-Dermagne.

De aanbesteding loopt nog. Dermagne wilde niet zeggen hoeveel kandidaten er zijn. Volgens Freilich leidt het geen twijfel dat Bpost het contract zal binnenhalen. 'De concessie is op maat geschreven om andere spelers buiten te houden. Het is niet fraai.' Bij de start van de regering-Michel stemde de N-VA zelf in met een nieuwe concessie tot 2019. 'Maar dat was op voorwaarde dat het de laatste keer zou zijn', zegt Freilich.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud