Regering verlengt steunmaatregelen tot 30 september

Premier Alexander De Croo (Open VLD). ©Photo News

De regering verlengt voor het laatst de steunmaatregelen die ondernemingen moeten helpen de coronacrisis te overleven.

Een reeks steunmaatregelen die liepen tot 30 juni worden verlengd tot 30 september, besliste de top van de federale regering maandagavond. Het is normaal de laatste keer dat maatregelen op die manier worden verlengd. Nadien wordt overgestapt op meer uitzonderlijke maatregelen en de relance. Het is nog onduidelijk of dat dan tot een golf van faillissementen zal leiden.

De voornaamste verlengingen slaan op de werkloosheid wegens overmacht voor alle sectoren,  het dubbel crisisoverbruggingsrecht voor de nog gesloten sectoren en het nieuwe overbruggingsrecht dat vanaf 1 januari actief is. Ook de fiscale incentive voor de kwijtschelding van de huur wordt verlengd in juni, juli, augustus en september.

Hetzelfde geldt voor: het individueel uitstel van betaling van belastingen, de niet-toepassing van RSZ-sancties voor wie de voorschotten niet betaalt, de mogelijkheid tot afbetalingsplannen zonder sancties, de thuiswerkvergoeding, en het verhoogd quotum voor vrijwillige overuren tot 220 uren in de zorg, de cruciale sectoren en de essentiële diensten. Voorts kreeg de taxshelter voor audiovisuele werken en podiumkunsten een verlengstuk, net als de aanvullende uitkering voor arbeidsongeschiktheid om op het niveau van het overbruggingsrecht (voor zelfstandigen) of tijdelijke werkloosheid (voor werknemers) te komen.

Leefloon

Tot slot verlengt het kernkabinet de tijdelijke bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkering en de neutralisering van de periode van de inschakelingsuitkeringen.

Minister van Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux (PS) wijst ook op de voorziene ondersteuning voor jongeren en studenten met een leefloon. De middelen voor het geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie (GPMI) verdubbelen tot eind september, de OCMW's krijgen extra steun door de verhoging met 15 procent van het terugbetalingspercentage van het leefloon en er is de toekenning van 50 euro extra per maand voor mensen met een leefloon, een inkomensvervangende tegemoetkoming en een IGO-uitkering.

Behalve de verlengingen zijn er de heropeningsmaatregelen die de regering op 21 april heeft beslist. Daarin zit onder andere het pakket voor de horeca.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud