Regering-Wilmès gaat door tot 1 oktober

©Photo News

Premier Sophie Wilmès vraagt pas op 1 oktober en niet op 17 september het vertrouwen van de Kamer. De Vivaldi-partijen zijn het daarover eens.

Wilmès (MR) zou oorspronkelijk op 17 september het vertrouwen vragen en verliezen. Dat is exact 6 maanden na 17 maart, toen haar kabinet in lopende zaken opgetuigd werd tot een regering met volmachten in functie van de aanpak van de coronacrisis. Dat gebeurde oorspronkelijk dankzij de steun van tien partijen, al haakte de N-VA al snel af.

Wilmès had de vertrouwensstemming op 17 september beloofd - hoewel niemand haar daartoe kan verplichten - en hield zich daar tot voor kort aan. Maar die plannen zijn nu officieel gewijzigd omdat het onmogelijk is om tegen 17 september een nieuwe regering op de been te brengen. Dat stond eigenlijk al enkele dagen zo goed als vast, omdat de gesprekken voor een Vivaldi-regering pas vorige week op gang waren gekomen na het groen licht van CD&V-voorzitter Joachim Coens. Het schema werd deze week helemaal in de war gestuurd omdat preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) besmet is geraakt met het coronavirus. De onderhandelaars mogen elkaar tot 18 september niet fysiek ontmoeten. Dat maakt het heel moeilijk om politiek lastige compromissen te sluiten. Zoals de aanduiding van een formateur. ‘Daarvoor moet je elkaar in de ogen kunnen kijken’, valt te horen.

Wettelijk

De voorzitters van de Vivaldi-partijen zijn tijdens een zoom-vergadering overeengekomen dat Wilmès pas twee weken later het vertrouwen zal vragen, op 1 oktober. Dat kan wettelijk.

Lachaert en zijn collega-preformateur Conner Rousseau (sp.a) zouden hun activiteiten dan tot 21 september voortzetten, omdat het onmogelijk is nu een formateur aan te duiden. Tussen 18 en 21 september zou die knoop worden doorgehakt.

De overeenkomst moet nog aan de koning worden voorgelegd. Dat gebeurt vrijdag tijdens een virtueel bezoek van de preformateurs aan het paleis. De verwachting is niet dat de deal nog fel wordt bijgestuurd, al is het paleis wel gevoelig voor de kritiek op het ontbreken van de grootste Vlaamse partij in de regering.

Het valt te voorspellen dat de oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang, die elkaar voor het eerst vinden in hun weerwerk tegen de toekomstige Vivaldi-coalitie, een storm van verontwaardiging door de Kamer laten trekken op 17 september of 1 oktober. Op sociale media ging het donderdag al crescendo over ‘gebroken beloftes’, ‘minachting’ en ‘surrealisme’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud