Advertentie

Regering zet door met nieuwe effectentaks

Vincent Van Peteghem legt de eed af als minister. ©Photo News

Binnen de regering-De Croo is een principieel akkoord om door te zetten met een nieuwe effectentaks. Maar aan het wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem is nog werk, klinkt het in de regering.

De CD&V-vicepremier heeft de fiscale wereld en een aantal regeringspartijen in snelheid genomen. Terwijl eerdere verklaringen van diverse Vivaldi-partijvoorzitters deden vermoeden dat hij pas tegen de begrotingscontrole van maart 2021 met een voorstel voor een 'sterkeschoudertaks' moest komen, legde Van Peteghem vrijdag al een voorontwerp voor een herwerking van de effectentaks op de tafel van de kern. (De Tijd 30/11) Het is premier De Croo die de druk opvoert, wordt in regeringskringen opgemerkt. 'Open VLD wil dit dossier snel uit de aandacht', luidt het.

Die snelheid heeft alles te maken met de coronacrisis. Nu de blik van de regeringspartijen en de buitenwereld volledig op corona gericht is, is het makkelijker om een heel omstreden fiscaal vehikel politiek verkocht te krijgen. Zeker voor de liberalen, die het meest gewrongen zitten met deze belasting op vermogen, die ze afschoten toen PS en N-VA er deze zomer over praatten. Met het feit dat de opbrengst naar de gezondheidszorg moet vloeien, wordt de pil communicatief verguld. De spindoctors van regering zetten niet toevallig de naam 'solidariteitsbijdrage' in de markt.

Maar er is iets te veel druk, zo blijkt. Vanop het kabinet-Van Peteghem werd vrijdag nadrukkelijk de boodschap uitgestuurd dat er 'in het kernkabinet een principieel akkoord is', wat prompt werd tegengesproken door de PS en de sp.a. 'Het voorstel is interessant, maar nog niet aanvaardbaar', zei de woordvoerder van PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) aan De Standaard. Bij de sp.a klonk het dat er geen reden is om overhaast tewerk te gaan. 'Het belangrijkste is dat we tot een voorstel komen dat deze keer wel juridisch stand blijft houden, in tegenstelling tot de vorige effectentaks', zegt de partijwoordvoerder. Ook de MR blijkt er nog niet helemaal gerust in: vooral niet nu fiscalisten zeggen dat het voorstel van Van Peteghem veel meer kan opbrengen dan de vooropgestelde 300 miljoen euro.

Maar niemand wil de zaak op de spits drijven. Het is op vraag van de socialisten dat er een rijkentaks in het regeerakkoord werd opgenomen. Eerder diende de sp.a zelf een wetsvoorstel in om de effectentaks te repareren. Het lijkt dus een semantische strijd die gaande is: CD&V die wil tonen dat Van Peteghem daadkracht heeft en de socialisten die even laten weten dat zij de grootste familie zijn in de regering.

Volgens sommige bronnen was er vrijdag nog een overleg tussen technici 'dat goed is verlopen'. De verwachting is dat het dossier snel terugkeert naar de kern, waarna het naar de Raad van State wordt gestuurd voor toetsing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud