Advertentie

Regering zet stap richting sluiting kerncentrales

Minister van Energie Tinne Van der Straeten. ©Photo News

De ministerraad heeft de wettelijke basis goedgekeurd voor financiële steun aan de bouw van onder andere nieuwe gascentrales. Dat is een stap in de nog lange weg naar de sluiting van de kerncentrales.

Met het zogenaamde capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM) wil de federale regering de elektriciteitsbevoorrading verzekeren in de aanloop naar de geleidelijke kernuitstap die voorzien is tussen 2022 en 2025. Het mechanisme regelt de financiële steun voor de bouw van alternatieve energiebronnen. De regering rekent daarvoor onder meer op hernieuwbare energie, maar heeft ook gascentrales nodig die snel kunnen aan- en uitgeschakeld worden.

Het steunmechanisme vormt een Siamese tweeling met de energienorm, die moet vermijden dat de energiefactuur stijgt.
Tinne Van der Straeten
Federaal minister van Energie

Vorige week maakte federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) al bekend dat het mechanisme een stuk minder duurder wordt dan eerdere ramingen, zo'n 250 miljoen euro per jaar in plaats van 600 miljoen. Het CRM is sowieso nodig, of er nu vijf of zeven kerncentrales sluiten. De regering-De Croo heeft de intentie om tot een volledige kernuitstap over te gaan, maar houdt tot eind dit jaar een achterpoortje open.

Eens de CRM-wet door het parlement is gepasseerd, kan Van der Straeten de veiling beginnen voor te bereiden. De nog ontbrekende stappen in dat proces zijn een groen licht van de Europese Commissie en de vastlegging van de benodigde capaciteit.

Intussen is Van der Straeten ook begonnen met de voorbereiding van de energienorm. Die moet ertoe leiden dat de door het federale energiebeleid veroorzaakte meerkosten gecompenseerd worden in de energiefactuur van gezinnen en bedrijven, zodat die niet stijgt. In september wordt haar voorstel op de regeringstafel verwacht. 'Het CRM en de energienorm vormen een Siamese tweeling. Ze zijn allebei essentieel', aldus de minister

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud