Reisadvies Frankrijk aangepast
Naar aanleiding van de aanslag tegen Charlie Hebdo is het reisadvies voor Frankrijk aangepast, meldt Buitenlandse Zaken in België woensdag. In Parijs en in de regio Ile-de-France hebben de Franse autoriteiten het waakzaamheidsniveau opgetrokken.
Toch, luidt het reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken, "zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan een reis naar Frankrijk". Frankrijk is, zoals België, een veilig land, luidt het. Het waakzaamheidsniveau in de Parijse regio waarschuwt nu voor een imminente dreiging - de daders van de aanslag zijn nog niet gevat - en leidt tot een versterking van de controles en de bewaking van gevoelige locaties.
Er kunnen ook maatregelen worden genomen die het verkeer beperken, ook wat het openbaar vervoer betreft en een beperking van de parkeerruimte. Toch blijft Frankrijk een veilig land. "Toeristen vormen geen specifiek doelwit van criminaliteit, doch opgelet voor zakkenrollers en diefstal in geparkeerde wagens", luidt het advies op diplomatie.belgium.be.
België
Volgens de jongste informatie van de Belgische veiligheidsdiensten heeft de aanslag in Parijs geen enkele link met of gevolg voor ons land. Eerste minister Charles Michel roept vanmiddag wel het college van inlichting en veiligheid bijeen.
De terreurdreiging in ons land blijft op 2 (van de 4). Alleen voor de Joodse instellingen is het niveau 3 zoals dat al is sinds de aanslag op het Joodse museum in Brussel vorig jaar.
Volgens de Belgische veiligheidsdiensten en het antiterreurorgaan Ocad heeft de aanslag op de kantoren van het Franse satirische magazine Charlie Hebdo voorlopig geen enkele link met of gevolg voor België. Dat kan veranderen als nieuwe informatie uit Frankrijk binnenkomt.
Wel is er, puur uit voorzorg, extra bewaking aan de Franse ambassade en het Deense consulaat. Er is geen concrete dreiging.
Premier Charles Michel heeft het College van Inlichting en Veiligheid bijeengeroepen. Daar wordt de huidige veiligheidssituatie geanalyseerd en worden eventueel bijkomende maatregelen genomen om de veiligheid van alle burgers en instellingen in ons land te garanderen.
Ook Nederland handhaaft zijn dreigingsniveau. 'Dit onderstreept het belang om waakzaam en alert te blijven. Vooralsnog is er geen reden om het dreigingsbeeld aan te passen, maar het is niet voor niets substantieel', stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
In de regio rond Parijs werd na de aanslag het hoogste dreigingsniveau voor terrorisme afgekondigd.
Sinds de terreuraanslagen in de Verenigde Staten van 11 september 2001 waren er in Europa een aantal aanslagen door moslimextremisten.
Mei 2014: In het Joods Museum in Brussel schiet een Franse islamist vier mensen dood. Kort daarop wordt de dader gevat.
December 2013: Bij zelfmoordaanslagen in de Russische stad Volgograd komen 34 mensen om in het station en in een bus. Islamisten uit de noordelijke Kaukasus eisen de aanslagen op.
Maart 2011: Een Kosovaarse Albanees schiet op de luchthaven van Frankfurt twee Amerikaanse soldaten dood, twee anderen worden zwaar verwond.
Januari 2011: Bij een zelfmoordaanslag op de internationale luchthaven Domodedovo in Moskou komen minstens 37 mensen om. De onderzoekers achten islamisten uit de noordelijke Kaukasus verantwoordelijk.
December 2010: Bij een aanslag met explosieven in de populaire voetgangerszone van Stockholm sterft de dader. Aanleiding was vermoedelijk de inzet van Zweedse soldaten in Afghanistan.
Maart 2010: De vier leden van de islamistische Sauerland-groep moeten wegens geplande terreuraanslagen in Duitsland tot 12 jaar de gevangenis in.
Januari 2010: Ruim vier jaar na de publicatie van zijn Mohammed-cartoons in de krant Jyllands-Posten ontsnapt de Deense tekenaar Kurt Westergaard ternauwernood aan een aanslag.
Juli 2006: In het centraal station van Keulen worden in twee treinen bommen gevonden, die wegens een technische storing niet ontploffen. De 'Kofferbomber' van Keulen wordt tot levenslang veroordeeld.
Juli 2005: Vier moslims met Brits paspoort ontsteken in Londen rugzakken met explosieven in drie verschillende metrotreinen en een dubbeldekbus. Daarbij komen 56 mensen om en vallen 700 gewonden.
Maart 2004: Bij aanslagen met springstoffen op pendeltreinen in Madrid sterven 191 mensen en worden er rond de 1.500 verwond.
Meest gelezen
- 1 Willy Naessens Group is Onderneming van het Jaar 2023
- 2 Is de betaalbare elektrische auto nu echt op komst?
- 3 Knokse zakenman opgepakt voor technologiesmokkel naar Rusland
- 4 De Croo: 'Ineos is potentiële dolk in hart van Vlaamse economie'
- 5 Nieuw dieptepunt: Vlaamse leerlingen zakken verder weg in onderwijspeiling PISA