Advertentie
netto

Retroactieve premie voor warmtepomp kan aangevraagd worden

© Frank Toussaint

De aangekondigde retroactieve investeringspremies voor warmtepompen, microwarmte-krachtinstallaties en kleine windmolens kunnen vanaf 1 oktober aangevraagd worden.

De Vlaamse regering heeft vrijdag de retroactieve premies goedgekeurd, waardoor ze vanaf 1 oktober via de website van Fluvius kunnen worden aangevraagd. De premies komen er op voorstel van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) na het wegvallen van de terugdraaiende teller door het arrest van het Grondwettelijk Hof. Die schrapping betekende een streep door de rekening van de vele gezinnen die net geïnvesteerd hadden in zonnepanelen en warmtepompen. Ze zagen hun potentieel rendement fors afnemen.

Iedereen die een warmtepomp met zonnepanelen combineert, zal de afschaffing van de terugdraaiende teller nog sterker voelen.
Zuhal Demir
Minister van Omgeving (N-VA)

Demir werkte voor eigenaars van zonnepanelen een compensatiepremie uit die een rendement van 5 procent op hun investering moet garanderen. In juli werd het premieloket van Fluvius al geopend voor die groep. Meer dan 53.000 van de ongeveer 70.000 eigenaars deden al hun aanvraag.

Vanaf 1 oktober kunnen de eigenaars van zonnepanelen die ook een warmtepomp installeerden een bijkomende premie aanvragen. 'Iedereen die een warmtepomp met zonnepanelen combineert, zal de afschaffing van de terugdraaiende teller nog sterker voelen. Daarom beslisten we al voor de zomer een bijkomende inspanning te doen voor hen', zegt Demir.

Meer dan 53.000 van de ongeveer 70.000 eigenaars van zonnepanelen die in aanmerking komen voor de compensatiepremie vroegen die al aan.

De premie geldt alleen voor warmtepompen die instaan voor de hoofdverwarming van een gebouw en niet voor bijvoorbeeld warmtepompboilers of zwembadverwarming. Ook voor de 530 eigenaars van een microwarmte-krachtkoppeling of een kleine windmolen, die hun installatie voor 31 december 2020 in dienst namen, werd de retroactieve investeringspremie vrijdag goedgekeurd.

Wie aan de voorwaarden voldoet en al over een digitale meter beschikt, kan de retroactieve premie van 1.163 euro van 1 oktober tot 31 maart aanvragen. Wie nu nog een klassieke (Ferraris)meter heeft, kan de premie tot zes maanden na de plaatsing van de digitale meter aanvragen, en uiterlijk op 31 december 2025.

Automatische sturing

Eigenaars van warmtepompen komen ook in aanmerking voor een premie 'sturing elektrische warmte’. Dat is een apparaat dat zelf beslist wanneer een toestel wordt ingeschakeld. Zo’n systeem maakt optimaal gebruik van uw zonnestroom, kan pieken in uw stroomgebruik verlagen en kan u zoveel mogelijk voordeel laten halen uit een dynamisch elektriciteitscontract. De premie bedraagt 50 procent van het factuurbedrag voor het sturingsapparaat met een maximum van 400 euro. Ook die premie kunt u aanvragen bij Fluvius.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud