Advertentie
Advertentie

Revalidatieapps vanaf oktober tijdelijk kosteloos

©katrijn van giel

Patiënten met een knie- of heupprothese die vanaf oktober willen revalideren met een smartphoneapp moeten daar in bepaalde ziekenhuizen tijdelijk niets voor betalen.

Ons land zet een nieuwe stap in de uitbouw van m-health: het gebruik van mobiele applicaties, zoals op de smartphone en de tablet, in de gezondheidszorg. Patiënten met een volledige knie- of heupprothese zullen in enkele ziekenhuizen kunnen kiezen voor een klassieke revalidatie of een op afstand via een app.

Het Riziv, dat in ons land instaat voor de eventuele terugbetaling van medische prestaties, zal het gebruik van die apps financieren, meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) dinsdag. Het gebruik zal voor de patiënt kosteloos zijn: hij moet geen remgeld of supplement betalen. De financiering loopt voorlopig voor de duur van een achterliggende vergelijkende klinische studie. Die zet de klassieke revalidatie af tegen die via de app.

De studie moet de overheden inzicht geven over de sociaal-economische meerwaarde van revalidatieapps, en of het gerechtvaardigd is die op langere termijn terug te betalen. Terugbetaling is de laatste fase in de 'erkenningspiramide' die de overheid opstelde voor medische apps. Eerst moet een app of medisch hulpmiddel gecertificeerd zijn als medisch toestel ('CE-markering'). Daarna volgt het tweede niveau, waarbij apps ook kunnen 'praten' met de bestaande IT-infrastructuren in ziekenhuizen.

De laatste fase is de terugbetaling. Geen van de bijna twintig apps komt daar nu voor in aanmerking. De financiering van de revalidatieapps voor de loop van het onderzoek is een opstapje, meent het kabinet-De Block. De enige revalidatieapp die voorlopig in aanmerking komt, is de Gentse app MoveUp. Die kreeg onlangs 2,7 miljoen euro aan subsidies uit het Europese Horizon 2020-programma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud