Reynders: 'Nooit iets gedaan om rijke Fransen te lokken'

Gérard Depardieu is bozer dan hij er op deze foto uitziet: 'Ik heb 145 miljoen euro belastingen betaald in 45 jaar, en ik heb 80 mensen tewerkgesteld.' ©AFP

Vicepremier Didier Reynders (MR) zegt dat België nooit iets gedaan heeft om rijke Fransen te lokken. Reynders reageert daarmee op de commotie die ontstond nadat de Franse acteur Gérard Depardieu aankondigde zijn Franse paspoort in te leveren en zich in België wil vestigen.

De 63-jarige Depardieu voelt zich 'gekwetst' door de kritiek op zijn fiscale verhuis naar België. De acteur kocht onlangs een huis in het Henegouwse Néchin. Hij voegde zich daarmee bij een pak andere Franse 'belastingvluchtelingen' die naar België trekken.

Depardieu kreeg bakken kritiek na zijn verhuis naar België. De Franse premier Jean-Marc Ayrault noemde dat vertrek 'nogal deerniswekkend' ('assez minable').

Die woorden schoten bij de acteur in het verkeerde keelgat. De acteur schrijft dat hij is beginnen werken toen hij 14 jaar oud was. 'Ik heb nooit iemand vermoord, ik heb 145 miljoen euro belastingen betaald in 45 jaar, ik heb 80 mensen tewerkgesteld (...). Ik ben niet beklagens- en niet prijzenswaardig, maar ik weiger het woord 'minable'', klinkt het.

'Anderen die Frankrijk hebben verlaten, werden niet zo gekwetst als ik', schrijft Depardieu in de open brief, waarvan de Journal du dimanche vandaag passages op haar website plaatst. Een twitteraar nam een foto van de volledige brief om postte die op de microblogsite.

'Ik lever mijn paspoort in en mijn sociale zekerheid waarvan ik nooit gebruik heb gemaakt. We hebben niet meer hetzelfde vaderland, ik ben een echte Europeaan, een wereldburger', zo staat nog in de open brief.

Depardieu heeft vandaag ook contact gehad met de Daniel Senesael, de burgemeester van de gemeente Estaimpuis, dat het dorpje Néchin omvat. De burgemeester zegt dat Depardieu hem vragen stelde over de procedure om een Belgische paspoort te ontvangen. Hij vroeg ook naar de Belgische sociale zekerheid. 

Reynders

In een reactie zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt dat België nooit iets gedaan heeft om rijke Fransen te lokken. 'Ik ben 12 jaar minister van Financiën geweest en weet niet welke maatregel ik zou hebben genomen om Fransen aan te trekken. Het zijn dus eerder de recente Franse maatregelen die de vermogenden wegjagen', denkt Reynders.

Hij wijst ook op de beweging in de omgekeerde richting. 'Heel wat van onze sporters trekken naar het zuiden van Frankrijk (Monaco, nvdr) om er te trainen. We moeten dat ook aanvaarden.'

Reynders, momenteel op rondreis in de Golfregio, wijst op het vrij verkeer van personen in de Europese Unie. 'Belgen gaan ook in Frankrijk shoppen omdat de BTW er lager ligt. En Noord-Fransen komen in het Kortrijkse werken omdat dit voor hen voordeliger is.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud