Advertentie

Rik Daems trekt Open Vld-lijst in Leuven

Rik Daems ©BELGA

Vlaams parlementslid Rik Daems zal bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de Open Vld-lijst trekken in Leuven.

Dat maakte hij zondag bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de lokale partijafdeling. Open Vld zit in Leuven al 24 jaar in de oppositie en heeft in de gemeenteraad momenteel 3 zetels op een totaal van 45.

In een toespraak pleitte Daems er voor dat Leuven zijn aanvullende personenbelasting zou verminderen van 7 naar 5,5. Dit is volgens hem perfect financierbaar met de 6,7 miljoen euro extra gelden die Leuven uit het Gemeentefonds zal krijgen als het inwonersaantal de 100.000 overschrijdt.

Meer inspraak

Daems is van oordeel dat dit geld teruggegeven moet worden aan de Leuvenaar. Hij wil de inwoners ook meer mee laten beslissen over de besteding van de Leuvense middelen en pleit hierbij voor de invoering per wijk van een buurtbudget waarbij het gemeentebestuur het aan de betrokken inwoners overlaat of gelden besteed worden aan voetpaden, verlichting, de creatie van een nieuw speelplein, of de inrichting van een ontmoetingscentrum.

50 extra agenten

Een tweede liberaal speerpunt voor de verkiezingen is veiligheid. Daems wil met name de eerste 50 stadsambtenaren die op pensioen gaan vervangen door 50 bijkomende politiemensen, wat het totale aantal in het Leuvense politiekorps op 450 zou brengen.

Deze nieuwe agenten dienen ingezet te worden voor de aanpak van specifieke veiligheidsproblemen. Daems denkt hierbij in de eerste plaats aan de beteugeling van intrafamiliaal geweld, waar meestal vrouwen slachtoffer van zijn en waarover in Leuven jaarlijks meer dan 1.000 aangiften binnenlopen. "Maar respect voor vrouwen heeft in Leuven nog nooit op de politieke agenda gestaan", zegt Daems.

'Slimme stad'

Daems wil tot slot dat Leuven meer beroep doet op de aanwezige kennis bij de KU Leuven, IMEC, spin-offbedrijven en studenten om te evolueren naar 'een slimme stad', die de modernste technieken inzet om het leven van bewoners en bezoekers makkelijker te maken.

Hij pleitte hierbij onder meer voor een parkeerapp die bezoekers onmiddellijk duidelijk maakt waar er nog parkeerplaatsen vrij zijn en die zou helpen om de stad voor een stuk terug bereikbaarder te maken. Daems zei ook niet te begrijpen waarom steden zoals Kortrijk al lang werk gemaakt hebben van bijvoorbeeld de vrije toegang tot internet en handenvrij shoppen, terwijl Leuven met al de aanwezige kennis achterwege blijft.

Open Vld is na sp.a (Mohamed Ridouani), CD&V (Carl Devlies), N-VA (Lorin Parys) en PVDA (Line De Witte) al de vijfde partij in Leuven die een lijsttrekker bekendmaakt voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Tobback

Wat de partijen met zetels in de gemeenteraad betreft, is het nog wachten op Groen en Vlaams Belang. Het is in 2018 ook uitkijken wat het effect zal zijn op de verkiezingsuitslag van het feit dat Louis Tobback na 24 jaar burgemeesterschap stopt met politiek en de sp.a-lijst enkel zal duwen. Leuven wordt sinds 1995 bestuurd door een meerderheid van sp.a (momenteel 16 zetels) en CD&V (9). N-VA heeft in de raad eveneens 9 zetels, Groen 7, Open Vld 3 en Vlaams Belang 1.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud