Rode Duivels nog in het ongewisse over coronaprik, tot ergernis van De Croo

©BELGA

Het Europees kampioenschap voetbal nadert, maar of de Rode Duivels gevaccineerd aan de aftrap verschijnen is nog altijd niet duidelijk, tot ergernis van premier Alexander De Croo.

Over exact vier weken, op 11 juni, trapt het Europees kampioenschap voetbal af in Rome, met de wedstrijd tussen Italië en Turkije. Daags erna geven onze Rode Duivels in Sint-Petersburg Rusland partij. Maar of de nationale ploeg dat met of zonder covidvaccin in hun lijf zal doen, is nog steeds niet afgeklopt.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) engageerde zich een week geleden om de Rode Duivels prioritair te laten vaccineren. Het idee is dat het kleine aantal vaccins dat daarvoor nodig is de campagne niet in de war zou sturen, en dat we een mal figuur zouden slaan als we het toernooi moeten verlaten na een coviduitbraak in de Belgische rangen.

De essentie

  • Met het EK voor de deur wil premier Alexander De Croo de Rode Duivels graag nog snel laten vaccineren.
  • Om onduidelijke redenen blijft de beslissing echter hangen op politiek niveau.
  • Een vervroegde vaccinatie van de Rode Duivels zou de vaccinatiecampagne niet beïnvloeden, zegt de Taskforce Vaccinatie.

Maar die prioritaire vaccinatie blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zou de wens van de regering woensdag voorleggen op de interministeriële conferentie Volksgezondheid (IMC), waar de verschillende bestuursniveaus in ons land elkaar ontmoeten. Dat gebeurde om onduidelijke redenen evenwel niet, tot ongenoegen van het kabinet-De Croo.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zou de kwestie woensdag bespreken op de interministeriële conferentie, maar dat gebeurde om onduidelijke redenen niet.

Ook Vlaanderen lijkt de discussie niet meteen hoog op de agenda te willen zetten: minister van Sport Ben Weyts (N-VA) liet eerder al weten dat een vervroegde inenting van de nationale voetbalploeg niet aan de orde is. Op het IMC, waar wel al de vervroegde inenting van Olympische atleten werd afgeklopt, werd woensdag dan ook beslist om de discussie over prioritaire vaccinatie niet verder te zetten.

Daarmee wil niemand gezegd hebben dat de optie helemaal van tafel is. Op het kabinet-Vandenbroucke klinkt het dat 'die beslissing de komende dagen genomen moet worden'.

Jeholet

Omdat de tijd dringt en het dossier bij Vandenbroucke op weinig animo kan rekenen, wil De Croo het via de Franse gemeenschapsregering alsnog snel op de agenda krijgen. De hoop is dat de regering van Pierre-Yves Jeholet (MR) daarvoor een tussentijdse elektronische IMC samenroept, een manier om dringendere of kleinere zaken goed te keuren tussen de plenaire IMC's door.

We hebben een strategie en volgen die. Maar we leven niet in een ivoren toren.
Dirk Ramaekers
Voorzitter Taskforce Vaccinatie

Voor de vaccinatiecampagne zou een vervroegde inenting van de Rode Duivels geen probleem zijn, zegt Dirk Ramaekers, die de Taskforce Vaccinatie voorzit. 'Wij hebben een strategie opgezet waarbij kwetsbaren eerst komen, en die wordt gevolgd. Maar wij leven niet in een ivoren toren.'

'Als de politiek bepaalde groepen identificeert voor wie een snellere inenting te motiveren valt, zullen we die uitvoeren. De enige voorwaarde voor ons is dat de aantallen laag genoeg zijn om geen andere groepen te benadelen. Dat lijkt zeker in het geval van de Rode Duivels niet het geval. Dit zou geen impact hebben op de campagne. Het is dus een puur politieke beslissing.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud