Rousseau vraagt garanties aan 'drie koningen'

De drie partijvoorzitters proberen op federaal niveau een zogenaamde Arizona-coalitie in de steigers te zetten. ©Photo News

In een gesprek met de 'drie koningen' heeft sp.a-voorzitter Conner Rousseau zaterdag garanties gevraagd over bijkomende maatregelen voor de versterking van de gezondheidszorg en een grotere fiscale bijdrage van grote vermogens en multinationals.

Partijvoorzitters Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR) proberen op federaal niveau een zogenaamde Arizona-coalitie in de steigers te zetten, waarbij hun drie partijen worden aangevuld met N-VA, sp.a en cdH.

In dat scenario zouden de Franstalige socialisten van de PS aan de kant geschoven worden en oppositie moeten voeren tegen een regering met zusterpartij sp.a. Voorzitter Conner Rousseau bezorgde de voorzitters van de drie partijen die deel uitmaken van de huidige minderheidsregering woensdag een nota met daarin de elementen die volgens de sp.a in een startnota over de vorming van een federale regering moeten staan.

Na een bewogen week, waarbij het tot een aanvaring kwam tussen MR en CD&V over een aanpassing van de abortuswetgeving, hadden de 'drie koningen' zaterdag op een geheime locatie aan zee een gesprek met Rousseau. De sp.a-voorzitter heeft tijdens dat gesprek de verschillende punten uit zijn nota toegelicht. Voor er sprake kan zijn van het zetten van een volgende stap, vraagt de sp.a garanties over de inhoud van haar nota.

Voor er sprake kan zijn van het zetten van een volgende stap, vraagt de sp.a garanties over de inhoud van haar nota.

In het document vraagt sp.a onder meer dat een volgende federale regering inzet op bijkomende maatregelen voor de versterking van de gezondheidszorg en voor een grotere fiscale bijdrage van grote vermogens en multinationals. Meer belasting op consumptie wil de partij niet.

Coens, Lachaert en Bouchez hadden de drie andere partijen maandag nog gevraagd om snel duidelijkheid te verschaffen over een deelname aan eventuele formatiegesprekken. Met zijn nota wilde Rousseau de bal weer in het kamp van de drie onderhandelaars leggen, door van hen duidelijkheid te vragen over de inhoud van hun startnota. Nu vraagt de sp.a dus om garanties met betrekking tot haar eigen prioriteiten.

Bij de drie onderhandelaars blijft het zaterdag stil. Wel werd een foto op Twitter gepost waarop te zien is hoe de drie samen tafelen om de verjaardag van Open Vld-voorzitter Lachaert te vieren. Ze hebben 'constructief gewerkt', zegt Lachaert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud