Ruim 500 kankerpatiënten lieten kinderwens invriezen

Ruim 500 kankerpatiënten lieten vorig jaar hun voortplantingsmateriaal invriezen. ©BELGA

524 kankerpatiënten lieten vorig jaar hun voortplantingsmateriaal invriezen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block donderdag op basis van cijfers van het Riziv.

Het invriezen van voortplantingsmateriaal, ofwel oncofreezing, gebeurt bij kankerpatiënten voor ze aan een zware behandeling beginnen die hun vruchtbaarheid kan aantasten, zoals chemotherapie. Hun voortplantingsmateriaal wordt afgenomen, ingevroren en bewaard om later te gebruiken. Sinds 2017 wordt oncofreezing terugbetaald voor onder anderen kankerpatiënten.

In 2018 maakten 177 vrouwelijke en 347 mannelijke kankerpatiënten gebruik van oncofreezing. Meestal ging het om patiënten met een kwaadaardige hematologische aandoening als leukemie of lymfoom. Ook veelvoorkomend waren borst- en teelbalkanker. Van de 524 patiënten waren er 73 jonger dan 16 jaar.

4 miljoen euro per jaar

'Een kankerdiagnose is ongelofelijk zwaar om te dragen. Als je daarbij ook je kinderwens in rook ziet opgaan, word je dubbel getroffen. Door oncofreezing terug te betalen, willen we die extra zorg wegnemen', aldus minister De Block. In totaal is 4 miljoen euro per jaar uitgetrokken voor de terugbetaling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud