Advertentie

Ruim vier op de tien ziekenhuizen in het rood

©Johannes Abeling/Hollandse Hoogte

Van de 92 algemene ziekenhuizen in ons land hebben er vorig jaar 40 verlies gemaakt. Bijna 45 procent van onze ziekenhuizen zit dus in de rode cijfers. Dat blijkt uit het jaarlijkse ziekenhuizenrapport van de bank Belfius.

De studie wordt vandaag gepubliceerd, maar De Tijd kon ze al inkijken.

De toestand van de ziekenhuizen gaat zienderogen achteruit. In 2012 boekte nog maar 30 procent verlies, een percentage dat de ziekenhuiskoepels al alarm deed slaan. Dat het intussen nog slechter gaat, is te wijten aan het manke financieringsmodel. ‘Het model toont duidelijk zijn limieten’, zegt Benoît Hermans, de directeur van het Sint-Jans-ziekenhuis in Brussel. ‘Bovendien zet het medici niet aan om over de grenzen van hun disciplines samen te werken, wat nochtans de sleutel is tot een betere gezondheidszorg.’

Kort gesteld komen ziekenhuizen op twee manieren aan middelen: ze krijgen geld van de overheid, en de ziekenhuisartsen en -specialisten moeten een deel van hun inkomen afstaan aan het ziekenhuis.

Door de vergrijzing en de medische innovatie stijgen de kosten steeds sneller, maar de overheidsdotatie volgt dat tempo niet. Om de tekorten weg te werken beknibbelen ziekenhuizen op hun personeel en pushen ze artsen om meer prestaties te leveren, wat zowel tot over- als onderconsumptie van zorg leidt.

Bij meer dan vier op de tien ziekenhuizen volstaat die tactiek niet om uit de rode cijfers te blijven. Hun steeds nijpendere financiële toestand leidt ertoe dat een hervorming van het systeem op het bord van de volgende minister van Sociale Zaken komt te liggen. Ontslagnemende minister Laurette Onkelinx (PS) heeft alvast een stappenplan opgesteld.

In het kader van dat plan hebben experts van het federale Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vorige week een hervormingsvoorstel gepubliceerd. De experts willen evolueren naar een systeem waarbij ziekenhuizen een vast bedrag per patiënt krijgen. Die som zou dan evolueren naargelang het type aandoening.

Voor de artsen willen de experts de betaling per prestatie behouden, al zouden de artsen wel moeten inleveren op hun honorarium.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud