Advertentie

Rusland laat piraterijklacht vallen

De Arctic Sunrise (Foto: AFP). ©AFP

Rusland laat de aanklacht wegens piraterij tegen de opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise vallen. Dat heeft het Russische persbureau Interfax woensdag gemeld. Moskou wrijft hen nu hooliganisme aan.

De saga rond de 30 opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Surnise heeft woensdag weer een nieuwe wending genomen. Volgens de Russische pers wijzigde Moskou immers de aanklacht tegen de activisten.

'De onderzoekscommissie classificeert de handelingen van de activisten niet meer als piraterij maar als hooliganisme', meldde het Russische persbureau Interfax.

De onderzoekscommissie sluit evenwel niet uit dat tegen sommige arrestanten nog andere aanklachten worden ingediend. Het zou dan met name kunnen gaan om een beschuldiging van gebruik van geweld tegen een overheidsfunctionaris, aldus een zegsman van de commissie.

Celstraf

Op piraterij staat in Rusland een maximale celstraf van 15 jaar. Op de aanklacht was in binnen- en buitenland veel kritiek omdat daarvoor geen enkele reden zou zijn.

Wat voor gevolgen de nieuwe aanklacht heeft voor de gearresteerde activisten, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens het Russische persbureau Ria Novosti lijkt het besluit goed nieuws voor de opvarenden. De aanklagers zouden zich zo soepeler opstellen.

Desondanks riskeren de Greenpeace-leden nog altijd maximaal 7 jaar celstraf, meldt de Russische website Lenta.

Rusland

'Of de aanpassing goed nieuws is, zal nog moeten blijken', meldt Greenpeace Nederland op Twitter. 'Dat kunnen we helaas nog niet zeggen. Dit kan in Rusland ook een flinke straf opleveren.'

Greenpeace vindt de aanklacht wegens hooliganisme in elk geval nog altijd veel te zwaar. Dat zei Vladimir Choeprov van de Russische afdeling van de milieuorganisatie.

De actievoerders zijn 'net zomin vandalen als piraten', stelde de organisatie in een verklaring. 'Dit is nog steeds een absurde aanklacht. Het is een belediging voor het recht op vreedzaam protest.'

Volgens de organisatie waren de opvarenden 'gewapend met niets meer dan een ideaal om dit kwetsbare gebied te beschermen. Zij horen bij hun families te zijn, niet in een cel in Moermansk'.

Vrijlating

De Nederlandse regering liet weten nog altijd de directe vrijlating van de bemanning en de vrijgave van het schip te eisen. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise werd in september opgebracht door de Russische autoriteiten na een protestactie bij een boorplatform van Gazprom in de Petsjorazee. De 30 opvarenden, onder wie twee Nederlanders, zitten sindsdien vast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud