Advertentie

Rutten scherp voor radicale moslims en meerwaardetaks

©BELGA

Gwendolyn Rutten vaarde op de nieuwjaarsreceptie van Open VLD fel uit naar de radicale moslims. Ze kantte zich ook opnieuw tegen de invoering van een meerwaardebelasting.

Er is veel blauw volk samengetroept voor de nieuwjaarsreceptie van Open VLD in Autoworld. Er waren zo'n 2.200 inschrijvingen. Ze hoorden een felle voorzitster, die opvallend ‘outspoken’ was over de radicale islam.

‘De Islamitische Staat bedreigt ons van binnenuit. Ultraconservatieve moslims leven hier, bij ons, in een parallelle maatschappij. Ze radicaliseren. Ze leven volgens de wetten van de Sharia. Ze huwen hun dochters uit. Ze laten hun vrouwen geen hand geven. Ze bedekken ze van kop tot teen. Voor hen is elke homo een zieke. Dat is niet alleen achterlijk, maar vooral ook onaanvaardbaar’, aldus Rutten.

Geen makkelijk thema

Meteen zet Rutten een voet tussen de deur in het debat over islam, migratie en identiteit, wat voor de liberalen geen makkelijk thema is. Maar Rutten maakte de vergelijking met de strijd die de liberalen met de katholieken uitvochten voor individuele vrijheid, zoals euthanasie en abortus.

Als we van religies gaan aanvaarden wat we jarenlang bij katholieken hebben bestreden, dan draaien we de klok jaren terug.
Gwendolyn Rutten

‘Als we van religies gaan aanvaarden wat we jarenlang bij katholieken hebben bestreden, dan draaien we de klok jaren terug. Ik wil dat niet. Ik wil zelfs geen seconde achteruitgaan. Wie deze rechten en vrijheden wil terugdraaien, zal ons liberalen op zijn weg vinden. Religie is geen excuus om meisjes thuis te houden van de zwemles. Geen excuus om homo’s in elkaar te slaan. Het is geen excuus om iemand een hand te weigeren. Het is geen excuus om vrouwen voor hoer uit te schelden. Geen excuus om niet te mogen lachen met Jahweh, God of Allah’.

Meer belastingen

Rutten pleitte er ook nog eens voor om de belastingen te verlagen en de regels te verminderen. ‘We kunnen alleen maar vooruitgaan met minder regels, meer belastingen... euh, minder belastingen en meer goesting’, zo versprak ze zich even. Ze nam het speciaal op voor de zelfstandigen, die grote risico’s nemen en hard werken. ‘En als het lukt? Wat krijgen ze dan? Applaus? Vergeet het maar. Wie hier succesvol is, krijgt jaloezie. En als het van sommigen afhangt, nog een extra meerwaardebelasting er bovenop. Wel, ik zeg u, heel duidelijk. Niet met ons, niet met de liberalen’.

Multinationals als Apple of Starbucks zorgen er met boekhoudkundige trucs voor dat ze amper belastingen betalen. Daar kunnen onze eigen ondernemers niet mee concurreren. En daarom moet die vennootschapsbelasting omlaag.
Gwendolyn Rutten

Meteen brak ze een lans om door te zetten met de plannen om de vennootschapsbelasting te verlagen. ‘Zodat het buitenland hier kan investeren. Maar veel belangrijker nog, zodat onze eigen ondernemers beter kunnen concurreren met dat buitenland. Want vandaag is het gewoon niet eerlijk. Multinationals als Apple of Starbucks zorgen er met boekhoudkundige trucs voor dat ze amper belastingen betalen. Daar kunnen onze eigen ondernemers niet mee concurreren. En daarom moet die vennootschapsbelasting omlaag’.

De nieuwjaarsspeech werd afgesloten op de tonen van 'Freedom' van Pharrell.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud